fredag 16 april 2021

Vem ska betala?

» Inte vi i varje fall.

Den svenska staten (dvs alla vi skattebetalare) har satsat 100-tals miljarder på att stötta olika företag och verksamheter som fått ekonomiska problem pga Coronavirusets härjningar och alla de inskränkningar som införts på olika håll.

Inskränkningarna i Sverige har i många fall varit begränsade jämfört med vad som införts i många andra länder. Där t.ex. restauranger totalstängts, utegångsförbud införts, stora delar av affärsverksamheten har stoppats, skolor totalstängts och så vidare. Som en effekt av detta har ekonomin i Sverige inte gjort samma tvärnit som på många andra håll. Och prognoserna (inte bara regeringens prognoser) tyder på att svenskt ekonomi kommer växa rejält och snabbt.

Kort sagt så har svenskt näringsliv trots allt klarat sig bra jämfört med konkurrenter i andra länder. Men alla vi skattebetalare har skyddat verksamheterna.

När jag tidigare här på Sven Tycker tagit upp ämnet så har jag ofta haft en undran om ifall det svenska näringslivet kommer att vara villiga att betala tillbaka alla de miljarder som vi skattebetalare lånat upp för att skydda deras verksamheter? Eller om Näringslivet i sedvanlig ordning tycker att "någon annan" ska betala tillbaka lånen?

Näringslivet och Borgerlighetens syn på skatt
Nu har vi fått svaret från Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. - "Vi ska minsann inte betala något!" Jag ska villigt erkänna att jag inte är förvånad. Skattebetalarna får gärna hjälpa oss, men vi ska minsann inte betala något tillbaka. Det får någon annan göra! Det resonemanget har jag hört förr från det hållet.

Vi får väl konstatera att en hel del av stöden har varit välriktat. Även om en hel del företag missbrukat stöden och använt stödet för att kunna garantera vinstutdelningar till ägarna och höga bonusar till ledningen. Det var inte det som pengarna var tänkta till kan vi väl alla vara överens om. Dom skulle rädda företagen och jobben!

Sedan finns det stöd som verkligen har varit misslyckat. En sådan hjälpinsats som verkligen inte blev vad det var tänkt infördes i Malmö. På moderat initiativ ville Malmö stad stötta sina restauranger genom att tillåta hemleveranser av alkohol i samband med hemleveranser av mat. Sedan "stödet" införts i Malmö i början av mars så har det utnyttjats fyra gånger totalt. För att kunna administrera och godkänna det hela har Malmö stad haft personal anställda även över helgerna till en total kostnad på 90.000. De fyra leveranser av mat och alkohol som skett under den här perioden har alltså kostat Malmös skattebetalare 22.500 kronor per leverans. Kanske ska vi berätta att två av de fyra leveranserna av mat och alkohol har gått till moderata toppolitiker. Dessa två moderater har alltså kostat Malmö skattebetalare 45.000 kronor för att dom skulle kunna sitta hemma och äta en god middag och få sig en hutt till maten.

En stödinsats som INTE var lyckad skulle jag vilja karakterisera det som. Något som Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh håller med mig om. Men det håller tydligen inte moderaternas oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar med om. Kanske ska vi påpeka att Torbjörn Tegnhammar var en av de två ledande moderater som passade på att få middagshutten hemkörd.

Skapar osäkerhet att ens nämna höjda skatter. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Fyra leveranser alkohol kostade Malmö 90 000 kronor - vållar politiskt bråk. - Dagens Samhälle
Fyra hemleveranser av alkohol i Malmö har kostat kommunen 90 000 kronor. - Sveriges Radio Malmö

Inga kommentarer: