tisdag 20 april 2021

När girigheten tar kommandot

» Är elitidrott sport eller business?

Ett antal storföretag inom fotbollsbranschen har tydligen kommit överens om att skapa en egen europeisk superliga. Detta istället för att delta i UEFA:s Champions League osv. Det rör sig om än så länge 12 företag från England, Spanien och Italien. Totalt är tanken att det ska bli 20 lag. Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham är de lag som uppges ha accepterat. Däremot har lag i Tyskland och Frankrike tackat nej.

Fotboll
Vad handlar det om? Jo, de uppräknade "lagen" är inte föreningar, det är företag inom fotbollsunderhållning. Många lag ägs t.ex. av oljeshejker eller ryska oligarker. Det är alltså inte föreningar som i Sverige är det vanliga. Även t.ex. Tyskland har tydligen regler som säger att föreningen ska kontrolleras till mer än 50% av föreningsmedlemmar - inte kommersiella investerare.

UEFA och många andra har protesterat kraftigt. Man har deklarerat att de lag som ansluter sig kommer att uteslutas från tidigare grupper och arrangemang. Spelarna kommer att stängas av från t.ex. landslagsuppdrag osv. Vad det handlar om är helt enkelt att ett antal investerare i fotbollsunderhållning vill behålla en större del av slantarna själva. Detta genom att deras företag (alltså fotbollsklubbar) isolerar sig i en egen separat låst liga.

Förhoppningsvis är protesterna så stora att det hela kraschar. Men när girighet om kommersialism tar över vet man aldrig vart det går. Jag har valt att länka till ett antal artiklar i Svenska Dagbladet. Men tongångarna är ungefär desamma överallt.

läs:
Nya superligan: Det här vet vi. - Svenska Dagbladet
Premier League sätter ner foten mot superligan. - Svenska Dagbladet
Tyska förbundet: Stäng av superligaklubbarna. - Svenska Dagbladet
Fifa om superligan: De måste ta konsekvenserna. - Svenska Dagbladet
Andersson: Ett grundtänk jag tycker illa om. - Svenska Dagbladet
Brittiska regeringen vill stoppa ny superliga. - Svenska Dagbladet
Uefa: Super League förödande för damfotbollen. - Svenska Dagbladet
Zlatans agent: "Spelarna utnyttjas. - Svenska Dagbladet
MFF:s vd om superligan: Inte sämre möjligheter. - Svenska Dagbladet
Försvarar superligan: Vill bara rädda fotbollen. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: