torsdag 15 april 2021

Växande klyftor

» På gott och ont.

Sverige är ett av de länder där klyftorna mellan de redan rika och privilegierade och de fattiga som lever på gränsen ökar allra mest. Vi har sänkt skatter och avskaffat skatter för de som redan har det väl förspänt samtidigt som vi satt åt de som lever på marginalerna. Detta är en medveten politik från politiker på den högra planhalvan samtidigt som partierna på den vänstra planhalvan i många fall har kapitulerat. Eller kanske, om vi ska vara snälla, helt enkelt inte haft den politiska majoritet som krävs för att genomföra en annan politik.

Alla politiska förslag som kommer och som innebär att de redan privilegierade ska ta ett större ansvar för samhällets kostnader möts av upprörda protester. Vänsterpartiets slogan: - "Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov" är ett resonemang som inte accepteras från borgerliga partier. Där är det istället Ulf Kristersson välkända löfte: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten" som är styrande.

För några dagar sedan fick Ann Heberlein utrymme i Svenska Dagbladet för att skriva en text med rubriken: - "Svensken vill se de förmögna lida" för att vi tydligen ska tycka synd om de stackars förmögna som kan misstänkas riskera att få betala in lite mer av sina enorma inkomster i skatt. Ann Heberlein är moderatanknuten debattör ute på gränsmarkerna till Sverigedemokraterna.

Öka klyftor i samhället

Vilka är då de stackare som skulle drabbas? Zina Al-Dewany berättar i Aftonbladet att: - "Fler Ferraris i Sverige – tack vare sossarna" när försäljningen av lyxbilar sätter rekord. En genomsnittlig svensk köpare av en Ferrari har redan innan fem bilar i samlingen. Men behöver tydligen ännu en för att parkera i sitt extra stora garage. Det finns en växande grupp i Sverige (och runt om i världen) som tjänar så mycket pengar att dom helt enkelt inte vet vad dom ska använda dessa pengar till. Dom skulle helt enkelt inte ens märka om dom fick betala högre skatter för att ta ett exempel.

Men, borgerliga politiker har som princip att skatter ska sänkas. Dessa sänkningar ska betalas av först och främst sjuka, arbetslösa osv. Människor som är "Bidragsberoende" ska med piska tvingas till arbeten som inte finns och som man inte kan utföra. Men borgerliga politiker tror nämligen att den som är sjuk, den som är arbetslös, den som råkat ut för en olycka, den som fötts med ett funktionshinder, dom är alla egentligen bara lata som inte vill jobba utan njuter av att leva på bidrag. Bidrag som enligt denna högermyt är så höga att man lever lyxliv på alla pengarna.

Dom ska skämmas! Det är dags att öka kapitalbeskattningen. NU!

Läs:
Svensken vill se de förmögna lida. - Ann Heberlein i Svenska Dagbladet
Fler Ferraris i Sverige – tack vare sossarna. - Zina Al-Dewany i Aftonbladet
S-topparna får högern att drömma om skattechock. - Göran Eriksson i Svenska Dagbladet
Moderaterna: Spara 10 miljarder på sjukförsäkringen. - Arbetet

Inga kommentarer: