torsdag 8 april 2021

Ridån går ner

» Fiasko för Nyamko Sabuni.

Som siffernisse är det dags för mig att återigen gotta mig i och kommentera en väljarundersökning. Tänk att man kan ägna ett helt blogginlägg åt något som ju faktiskt inte har inneburit någon egentligt säkerställd förändring sedan sist! Det är spännande - eller?

Vad är det då som hänt nu? Jo, SVT har presenterat sin månatliga väljarundersökning, som görs av Novus för SVT. Den största förändringen är en nedgång för Moderaterna med 1,4 procentenheter. Där uppenbarligen de flesta gått till originalet Sverigedemokraterna, som ökar med 0,8 procentenheter. Den tredje största förändringen är en ökning för Socialdemokraterna med 0,6 procentenheter. Att 0,8 + 0,6 blir just 1,4 är nog främst en ren tillfällighet. Så här ser siffrorna ut med förändringen sedan förra månaden inom parentes.

Stefan grubblar
Socialdemokraterna » » 27,6% (+0,6)↑
Moderaterna » » 22,6% (-1,4)↓
Sverigedemokraterna » » 18,7% (+0,8)↑
Vänsterpartiet » » 9,5% (±0)→
Centerpartiet » » 8,4% (+0,1)↑
Miljöpartiet » » 4,5% (+0,1)↑
Kristdemokraterna » » 4,2 (+0,1)↑
Liberalerna » » 2,8% (-0,4)↓

Socialdemokraterna behåller alltså positionen som klart största parti och drygar även ut ledningen rejält mot tvåan Moderaterna. Moderaterna i sin tur får se Socialdemokraterna dra ifrån medan Sverigedemokraterna närmar sig underifrån. Men, avståndet är betryggande. Medan alltså SD närmar sig M så är avståndet upp till S nästan 9 procentenheter. Så drömmen om att bli största parti är långt avlägsen.

Om vi tittar på resten av partierna så är det i stort sett stillasittande som gäller. Vänsterpartiet är fortsatt fjärde parti och håller sig på behörigt avstånd till Centern. Som i sin tur behåller sin position. Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna håller sig ovanför 4%-strecket. Men värt att notera är att Mp faktiskt är större än Kd. Vilket är ett rejält fiasko för Ebba Busch.

Ett annat stort fiasko är Liberalerna. Liberalerna sjunker faktiskt ännu längre ner i dyn under vattenytan vid 4%. Nu ska vi inte dra för stora växlar på att Nyamko Sabunis försök att ansluta sig till den Brunblå sörjan varit ett fiasko. Halva undersökningen är gjord innan det slutliga beslutet om kursändringen. Men, vi kan nog dra slutsatsen att Nyamko Sabunis vägval inte varit någon framgång, dvs att konstatera att Socialdemokraterna (tillsammans med Centern och Miljöpartiet) är ett värre alternativ än Sverigedemokraterna (tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna).

Vi kan konstatera att partiernas positionering inom politiken i dag i praktiken handlar om hur man ska behandla Sverigedemokraterna. Den Brunblå sörjan (M+KD+L+SD) som är villiga att ge SD inflytande och den Rödgröna gruppering (S+MP+C+V) som inte är villiga att ge detta rasistiska nazistanstrukna populistparti inflytande över politiken. Och vi kan konstatera att den Brunblå sörjan kommer längre ifrån att kunna få ihop en majoritet i Riksdagen. De idag fyra Brunblå partierna i sörjan tappar 0,9 procentenheter och får 47,9%. Där Liberalerna alltså skulle åkt ur Riksdagen med dagens siffror och Kristdemokraterna är det parti som är närmast att slå följe med Liberalerna ut ur Riksdagen. Detta medan de andra anständiga Rödgröna partierna ökar 0,6 procentenheter och får 50,0% av stödet.

Läs:
Ingen ljusning i opinionen för Liberalerna. - SVT
Väljar­baro­metern. - SVT
Mest besviken i dag är nog Nyamko Sabuni. - Mats Knutsson analys SVT

Inga kommentarer: