söndag 25 april 2021

Rökare är svin

» Jo, så är det.

Äntligen verkar det bli straffbart att slänga fimpar på marken! Inte för att jag tror att det kommer att få någon större effekt, men det gör i varje fall inte förhållandet sämre. Redan i dag är det förbjudet att slänga fimpar på marken. Men man kan alltså inte straffas för att bryta mot förbudet. Trots förbudet struntar de flesta rökare i detta och slänger bara nonchalant resterna av sin stinkpinne på marken. Att det blir straffbart kommer inte att få någon betydelse eftersom det naturligtvis inte kommer att övervakas på något sätt.

Verkligheten är ju tyvärr den att rökare är de värsta svinen vi har i samhället. Detta är faktiskt en förolämpning mot grisarna som egentligen är ganska renliga djur. Men rökare är totalt omdömeslösa och nonchalanta. Min teori är att det är någonting i nikotinet som trubbar av hjärnan och gör att denna slutar fungera på ett vettigt sätt.

Nedskräpningen i vår natur och vårt närområde är alldeles för omfattande. Men, jag är faktiskt övertygad om att de flesta glassätare slänger faktiskt inte bara sitt glasspapper på marken utan slänger det i en papperskorg. De flesta godisätare slänger inte sitt chokladpapper på marken utan stoppar det i fickan tills man har en papperskorg i närheten. De flesta öldrickare slänger inte bara sin ölburk nonchalant på marken. Vi kan göra uppräkningen lång, men det flesta sköter sig. Alldeles för många verkar sakna vett i skallen, men de flesta sköter sig.

Några rökarande svin har träffats
Men så är det inte med rökare! Medan det bland övriga kategorier är undantagen som slänger sitt avfall på marken så är det bland rökare istället undantagen som INTE bara släpper sin fimp på marken om det inte finns en askkopp inom 1 meters avstånd. I sådana fall är det nog ganska jämnt mellan de olika grupperna. Det är helt enkelt ett naturligt beteende bland dessa svinpellar att fimpen slänger man på marken. Ibland sprätter man nonchalant iväg den några meter med pekfingret. Ibland släpper man den bara rakt ner och trampar kanske på den. Att på något sätt få en tanke att man ska uppsöka ett lämpligt ställe för att göra sig av med fimpen finns inte.

Jag är som sagt övertygad om att det är något i nikotinet som ger rökare en totalt obefintlig känsla av anständighet. Man röker på ställen där det är förbjudet som järnvägsperronger, busshållplatser osv. Står utanför affärer i stora klungor och röker. Och som sagt, när man rökt färdigt så släpper man bara ner fimpen på marken. Det är detta som är det naturliga beteendet bland rökare. Rökare är helt enkelt svin!

Det är inte bara den estetiska nedskräpningen som är problemet. Fimpen innehåller allt det gift som filtret samlat på sig och sprids sedan alltså ut. Filtret innehåller mikroplaster som sedan sprids i naturen. Fåglar och andra djur riskerar att få det hela i sig. De utvärderingar som gjorts visar att just fimpar är det vanligaste som naturen är nedskräpat med. Det hela sprider sig sedan så att rökare när cigarettpaketet är tomt så slänger man detta bara på marken.

Att göra det straffbart är naturligtvis ett steg i rätt riktning. Ett annat vore att t.ex. kräva att cigarettpaket är utrustade med en behållare för fimpar för att få lov att säljas. Snusdosor har ju ofta en behållare för använda prillor. Risken är att rökaren sedan bara slänger hela asken med en fylld fimpbehållare på marken. Ungefär som vissa hundägare som ju plockar upp efter sin hund med sin medhavda svarta lilla plastpåse. Sedan slänger man påsen in i buskarna!

Om någon inte håller med mig så rätta mig gärna. Rökare är svin!

Läs:
Lagförslag: Böter för slängda fimpar. - Aftonbladet

Inga kommentarer: