onsdag 7 april 2021

Dessa amerikaner?

» Ibland är dom inte riktigt...

Vi svenskar har en lite underlig hatkärlek till amerikaner. Vi är mycket påverkade av amerikansk kultur. Till stor del genom film, musik och TV. Men samtidigt undrar vi mycket ofta hur amerikaner egentligen tänker - om dom nu gör detta.

Vi kan ju ta stödet och förståelsen för Donald Trump som president i USA till att börja med. Vi kommer ju inte ifrån att stödet trots allt var rejält stort för Donald Trump i USA. Visserligen inte så stort som han själv i sin blygsamhet hävdade och trodde. Han fick trots allt färre röster än Hillary Clinton redan i valet 2016 men vann valet pga det amerikanska valsystemet. Vid valet 2020 var förlusten ännu större och Joe Biden blev istället president.

Här i Sverige var kritiken mot Donald Trumps presidentskap stor från en i stort sett enig svensk befolkning. De enda som stödde Donald Trump i Sverige var väl Sverigedemokraterna (och lite spridda grupper inom M och KD:s högerflygel). Var dom (SD alltså) hamnar i åsiktsbranschen är det inget som man kan bli förvånad över. Dom kan hamna precis var som helst - så länge det inte handlar om rasism och främlingsfientlighet alltså.

America first
Det är väl inte många svenskar som förstår sig på amerikaners vapenfixering. Vi är upprörda, rädda, arga osv över skjutningar i Sverige. Men, det är ju inget emot vad som sker i USA. Eftersom var och varannan amerikan verkar vara beväpnad blir det ju också lätt att man tar till vapen när man är upprörd, mår dåligt, är förbannad eller bara tycker att man ska försvara sig.

Skjutningar i Sverige beror också till stor del på att det finns för mycket vapen tillgängliga. Dom är inte legala utan istället ofta överskottsvapen från väpnade konflikter. Under krigen i forna Jugoslavien öste vapenfabrikanterna in vapen i området. Vapen som sedan spreds med vinden när konflikten var slut. Många har hamnat bland kriminella i Sverige (och i andra länder). Gängskjutningarna är inte, som man nästan kan få intrycket av, ett specifikt svenskt problem.

I USA kan man på fullt allvar hävda att den bästa metoden mot skjutningar i skolor är att lärarna är beväpnade. Vi svenskar skakar på huvudet och undrar vad amerikaner sysslar med. Det finns väl ingen anledning för någon att ha halvautomatiska attackvapen hemma i villan "för säkerhets skull". Men det verkar en mycket stor andel amerikaner tycka. Ibland är dom helt enkelt inte riktigt kloka!

Det som fick mig att ta upp ämnet med amerikaner är en liten notis jag läste i olika tidningar. Det handlar om att en demokratisk politiker i den amerikanska delstaten Alabama försöker få ett nästan 30-årigt förbud mot att använda yoga i skolan upphävt. Motivet till förbudet är tydligen att yoga förknippas med hinduism. Något sådant kan man ju inte tillåta i det av högerkristna grupper styrda Alabama (och USA...). För de som inte läst om försöken att häva förbudet i Alabama ska jag sluta med argumentationen från en republikansk politiker. Jag sysslar inte själv med yoga, men börjar nästan fundera på om jag skulle börja när jag läser argumentationen:

- "Om det här lagförslaget blir verklighet kan instruktörer gå in i klassrum med barn så unga som i förskoleålder... och göra andliga övningar med dem som inte är i linje med deras föräldrars åsikter. Vi anser inte att det är lämpligt."

Läs:
Trögt att häva yogaförbudet i Alabamas skolor. - Aftonbladet

Inga kommentarer: