torsdag 1 april 2021

Skatteparadiset Sverige

» Kanske är det så.

I dag är det 1 april! Men jag lovar, jag kommer inte att lura er med något aprilskämt. Jag känner mig helt enkelt inte upplagd för att kunna hitta på något bra sådant. Ni får alltså nöja er med tidningarnas olika skämt. En del riktigt roliga och andra mindre roliga.

Men, jag tänkte berätta hur glad jag blir när någon argumenterar mot något som jag tycker är rätt och som då använder argument som stärker mig i min egen argumentation! Jag fick sådana upplysande argument när jag läser en gästledare i Svenska Dagbladet i dag. Det är en Magnus Dahl, en svensk företagare som tydligen valt att bosätta sig i Portugal, som skriver. Han har i sitt gästspel på ledarsidan reagerat på Magdalena Anderssons tankar om beskattningen av svenska pensioner för de som flyttar till Portugal. Det är speciellt förmånligt för pensionärer att flytta just till Portugal pga det skatteavtal som finns mellan Sverige och Portugal och som det finns önskemål om att skriva om.

Låt den som ska betala skatter också betala
Magnus har satt som rubrik på sin gästledare "Magdalena Andersson ljuger om Portugalsvenskar" och den är egentligen en lång uppräkning av skatter som man måste betala i Portugal. Det är när man läser det hela nästan så att man börjar tycka att Sverige är ett riktigt skatteparadis! Det är en lång uppräkning av skatter som finns i Portugal men inte i Sverige, eller skatter som är högre i Portugal än i Sverige. Här har jag gått och trott på myterna om hur fruktansvärt skattebelastade svenskar är jämfört med andra. Och så är det tydligen nästan precis tvärtom.

Främst handlar det naturligtvis om Fastighetsskatten. En form av skatt som faktiskt finns i de flesta länder. Ekonomer och politiker runt om i världen anser att det är en bra skatt. Den är rättvis eftersom den med stora och dyra hus betalar mycket medan den som inte äger något hus inte betalar något. Det är också en bra skatt eftersom det är mycket svårt att smita från skatten. Ska du betala skatten så får du också betala skatten. Detta gör att det inte bara är många politiker som gärna vill återinföra skatten utan även ekonomer argumenterar för skatten. Fastighetsskatten avskaffades ju av de borgerliga partierna efter en mycket framgångsrik lobbykampanj från Villaägarintressen och Skattesänkargrupper. Istället infördes en mycket orättvis Fastighetsavgift där moster Agda betalar samma skatt för sin lilla stuga på landet som direktör Gyllenskalp betalar för sin 25 miljoners villa i Danderyd med 14 rum. Men, det är borgerlig politik att gynna den som redan har!

Magnus berättar också om lagfartsavgift vid köp av hus som är enormt mycket högre i Portugal. Punktskatten på fordon. Och Magnus uppräkning fortsätter. Det är uppenbart att Sverige tydligen är ett skatteparadis. I varje fall för de som redan har det gott ställt. Något att tänka på när vi diskuterar kommande svenska skatter!

Läs:
Magdalena Andersson ljuger om Portugalsvenskar. - Magnus Dahl i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: