söndag 4 april 2021

Ett jubileum

» Sven Tycker fyller år.

I dag fyller Sven Tycker 24 år. Det var den 4 april 1997 som jag skrev mitt första blogginlägg. Jag tror inte ens att jag hade hört uttrycket Blogg när jag började. Redan på den tiden visste jag dock vad jag tyckte. Så här lydde mitt allra första blogginlägg:

- "Jag är en stolt skåning. Men ibland blir man mindre stolt och vill helst glömma sitt ursprung. Ett sådant tillfälle är i dagarna när ett antal skånska töntpolitiker träffats för att skapa en gemensam plattform inför kommande Skåneval. Det är Skånepartister, Centrumdemokrater, Framstegspartister och andra lustigkurrar som träffats. Gemensam nämnare är fri sprit och invandrarfientlighet. Som sagt, ibland skäms man för att vara skåning. Fast det är bara ibland, oftast är jag stolt skauning."

Färdiga åsikter - helt gratis

Invandrarfientligheten finns fortfarande kvar även om det har skapats nya politiska partier för att ge utlopp för detta hat mot andra människor. Sverigedemokraterna hade bildats redan 1988 men var på den här tiden mer eller mindre öppet nazistiskt och ett obetydligt obskyrt parti. 1991 fick SD sitt första kommunala mandat. Detta var samma år som Ny Demokrati (och Kristdemokraterna) blev invalda i Sveriges Riksdag för första gången. Pajasarna i Ny Demokrati blev dock inte så långvariga i Riksdagen.

1994 valde Jimmie Åkesson att gå med i Sverigedemokraterna, som då fortfarande hade en klar nazistisk agenda. Samma år åkte Ny Demokrati ur Riksdagen igen. 1997 började jag alltså skriva min blogg Sven Tycker men Sverigedemokraterna var fortfarande inget annat än ett extremt obskyrt nasseparti. Första gången jag nämner Sverigedemokraterna på Sven Tycker är den 3 maj 2002. Då skrev jag så här:

- "Sverigedemokraterna heter en grupp töntar som har en förhoppning om att ta upp den invandrarfientliga manteln i Sverige. I ett försök att visa upp en fasad som även innehåller andra frågor försöker man prestera ett komplett valprogram. Men det är svårt när man inte har någon annat egentlig tanke bakom partiet. I Helsingborg fick det pinsamma resultatet att när SD skulle prestera ett miljöprogram skrev man helt enkelt av Miljöpartiets program och presenterade som sitt eget. Det är inte så lätt om man inte har några andra tankar än de invandrarfientliga att få ihop något annat. Släng inte bara den delen av programmet i papperskorgen, släng hela partiet där - det är där dom hör hemma."

Knappt två veckor senare återkom jag till Sverigedemokraterna. Jag har fortfarande dåligt förtroende för detta parti. Ett förtroende som inte blivit bättre. Partiet ligger lågt på förtroendeligan. Sven Tycker ägnar ganska stort utrymme åt SD:s rasism och främlingshat. Så här skrev jag den 15 maj 2002:

- "I Skåne ska den regionala koalitionen av töntpartier på högerkanten, kallad Skånes Väl, ha tekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. En av de ledande inom Skånes Väl är Åstorparen Tony Wiklander som just lagt ner sitt senaste egna privata parti i kommunen och startat ännu ett nytt (fråga mig inte vilket i ordningen). Denna gången är parhästen förra socialdemokraten Gösta Brodin. Som samtidigt vill fortsätta att vara medlem i Socialdemokratiska partiet! Hur min gamla vän Gösta lyckas få ihop det begriper jag inte. Och dessutom skäms jag just nu över att vara åstorpare och skåning. Hur kan normalt intelligenta människor ge sig in i sådant med öppna ögon? Det är nästan så att det kliar i fingrarna för att engagera sig politiskt igen. Den icke rumsrena högern måste stoppas. Vad har mänskligheten gjort för att drabbas av dessa hjärndöda fossiler."

Tony Wiklander finns fortfarande kvar i politiken. Han hamnade till och med i Riksdagen för Sverigedemokraterna. Men petades inför valet 2018 - officiellt av åldersskäl. Däremot valdes han in som suppleant i Kommunfullmäktige här i Åstorp. Han har precis blivit invald som ordinarie ledamot efter de sedvanliga avhoppen inom SD. Tony Wiklander inledde sin politiska karriär i Socialdemokraterna. Efter oenighet gick han över till Vänsterpartiet och satt i Kommunfullmäktige för Vänsterpartiet här i Åstorp. Efter nya oenigheter bildade han ett eget parti och hann avverka flera sådana innan han slutligen hamnade i Sverigedemokraterna.

Gösta Brodin som också nämns var också med i Socialdemokraterna från början. Han lyckades reta gallfeber på i stort sett hela Sveriges lärarkår medan han satt som ordförande i Skolstyrelsen här i Åstorp. Samtidigt som också jag var ledamot av samma Skolstyrelse. Det var en ganska turbulent period kan jag berätta. Gösta avled 2008 några år innan Sverigedemokraterna första gången lyckades bli invalda i Riksdagen vid valet 2010.

24 år i mänsklighetens tjänst

Sedan dess har SD förtvivlat försökt att sudda bort sitt nazistiska förflutna. Men hela tiden dyker det upp nya skandaler där representanter för SD kläcker ur sig mer eller mindre tydliga hyllningar eller acceptans för nazismen. Främlingsfientligheten, rasismen, invandringskritiken (välj vilket ord du vill använda) har man dock fortfarande med sig. Och det är denna syn på andra människor som gör att jag föraktar den sverigedemokratiska politiken. Det hat mot andra människor som sprids från SD är en skam för ett civiliserat samhälle. Det är detta som gör att jag regelbundet återkommer till Sverigedemokraterna här på Sven Tycker och den rasism och det hat som sprids från partiet och deras företrädare. Den acceptans för SD:s idéer som blir allt mer märkbar från Moderaterna och Kristdemokraterna skrämmer mig. I en utvärdering som SOM-institutet gjorde förra året kan vi se att bland KD-sympatisörer ligger sympatin mycket högt för SD:s idéer. Sedan flera år tillbaka ligger man till och med klart högre än M:s sympatisörer. Bland övriga partiers sympatisörer är sympatierna mycket låga. Detta inklusive Liberalerna. Ett parti där man snarast kan se en stark minskad sympati för SD under de senaste åren.

Jag avslutar med ett par länkar. En visar en sammanställning över citat från SD-representanter som visar vad det här partiet går för. Den andra länken handlar om ett nyligen inträffat mord här nere i Höör. SD och SD närstående olika sajter och publikationer brukar vara mycket snabba med att avslöja varje gång en "icke-svensk" begått ett grovt brott eller misstänks för detta. Av någon anledning har man inte nämnt mordet i Höör. Kan det bero på att den misstänka mannen var SD-sympatisör...?

Jag lovar, jag kommer med största sannolikhet att återvända till Sverigedemokraterna här på Sven Tycker. Troligtvis redan imorgon...

Läs:
sd-citat.nu. - SD-citat
26-årig SD-sympatisör häktad för mordet i Höör. - Aktuellt Fokus
Sven Tycker arkivet. - Hela Sven Tycker arkivet sedan 1997
Sven Tycker april 1997. - Arkivet april-juni 1997
Sven Tycker maj 2002. - Arkivet april-juni 2002

Inga kommentarer: