måndag 5 april 2021

Chefer kommer och går

» Ibland kan det finnas en anledning.

Att kommunala chefer slutar är inget ovanligt. Ibland får jag intrycket att det handlar om chefer som ska göra karriär genom att zick-zacka sig genom olika kommuner. Men ibland handlar det om konflikter. Både pga konflikt med politiker och med andra anställda. Låt mig ta några exempel.

Om vi börjar i min hemkommun Åstorp så har det blivit en politisk affär av att Socialchefen slutade helt plötsligt. Hon var missnöjd! Om jag förstått konflikten rätt så handlade det om att Kommunalrådet hade möten med de fackliga organisationerna utan att först be socialchefen om tillåtelse. Åstorps heltidsanställda kommunalråd (som alltså är högsta politikern i kommunen) har själv sin bakgrund i den fackliga rörelsen. När de fackliga organisationerna ville ha samtal med honom ställde han alltså upp - utan att först informera eller inhämta tillstånd från socialchefen. Hon kände sig förbigången och sade upp sig i protest. Frågan blev en politisk "skandal" sedan man från partierna i det som kallas Åstorpsalliansen (alltså Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) satte helgongloria på socialchefen och försökte göra det hela till en politisk skandal. Allt för att försöka ta politiska poäng.

För en tid sedan förra året blev jag kallad till ett akut möte på kommunen, för att hålla oss kvar här i Åstorps kommun. Man ville göra sig av med kommunchefen och representanter för alla kommunens partier var kallade. Samarbetet med den politiska ledningen fungerade inte alls. På det mötet var i princip alla partier i kommunen eniga om att det fanns tyvärr bara en lösning. Hon löstes från sitt uppdrag och fick uppsägningslön. Vart tog hon då vägen?

Jo, det tog inte lång tid innan hon fick ett nytt jobb i Hörby kommun. En kommun som satt svenskt rekord i att byta ut kommunala chefer. Något som startade när Sverigedemokraterna tog makten! Någon som är förvånad? Hur som helst fick hon snabbt ett jobb i Hörby kommun som kommunchef. Hon var tydligen välkommen i Hörby av det SD-ledda styret. Hon tog med sig Åstorps HR-chef. Men nu fortsatte karusellen i Hörby. Jag har skrivit om denna karusell flera gånger. En stor skandal handlade om chefernas nakenbad i samband med en konferens. Läs t.ex. Sven Tycker den 6 oktober 2020. Omsättningen av chefer har satt svenskt rekord i SD-styrda Hörby.

Ny senast har Helsingborgs Dagblad publicerat en granskning av hur Hörby kommun "tvingats" engagera dyra konsulter för att överhuvudtaget ha chefer. Ett engagerande av konsulter som lämnat mycket övrigt att önska och där man rundat kommunallagen rejält. En inkompetent politisk ledning helt enkelt.

En annan SD-styrd kommun är Åstorps grannkommun Bjuv. Där har precis Kultur- och fritidschefen sagt upp sig i protest mot den politiska ledningen. Dom är inkompetenta att hantera den demokratiska processen helt enkelt menar han.

Vi kan konstatera att kommunala chefer slutar - eller får sluta. Men vi kan också konstatera att SD-styrda kommuner har större problem än andra. Helt enkelt för att SD-politiker lägger sig i för mycket och saknar kompetens.

Läs:
Konsultchefer för miljoner – men utan upphandling. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Kommunens konsult styrde uppdrag för miljoner till sin förre arbetsgivare. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Kultur- och fritidschef slutade snabbt – kritisk till majoritetens sätt att styra. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)

Inga kommentarer: