torsdag 7 december 2017

Stoppa Trump!

» Elefanten i porslinsfabriken

Jag vill poängtera att det inte är jag som skrivit rubriken. Den har jag "stulit" från en tidning. Kan ni gissa vem som är elefanten? Egentligen är ju att använda "elefant" som skällsord på det här viset faktiskt en grov förolämpning mot elefanterna. Ett djur som är ofantligt graciöst och egentligen inte alls "klampar runt som en elefant i en porslinsbutik". Hur som helst, Elefanten i porslinsfabriken är USA:s president Donald Trump. Det är helt fel att jämföra Donald Trump med något djur. Inget djur är så korkat dum och inkompetent. INGET!

Donald the elephant i porslinsbutiken
Att det handlar om Donald Trumps beslut att nu slutgiltigt godkänna den israeliska militärens ockupation av Västra Jerusalem och därmed också resten av Palestina förstår ni nog. - "Man kan inte ändra gränser med militärmakt" som man brukar säga. Detta gäller dock alltså bara ovänner, inte vänner som Israel. FN och i stort sett hela världen accepterar inte den israeliska ockupationspolitiken utan vill att det skapas två stater som kan leva som grannar. Israel och Palestina. Men, Israel har ockuperat det palestinska territoriet och även t.ex. delar av Syrien. Genom att sedan i brott mot alla internationella lagar flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man fördriver den befolkning som redan bor där permanentar man ockupationen och omöjliggör den tvåstatslösning som övriga världen förespråkar. Man inskränker de tidigare boendes rättigheter och rörelsefrihet. Mycket förenklat har man i princip infört en form av apartheid-politik på ockuperad mark.

Den övriga världen godkänner inte detta agerande. Men i kraft av en överlägsen militärmakt och en tyst acceptans från världspolisen USA kan ockupationspolitiken fortsätta och utbyggnaden av bosättningar fortsätta. Ett sätt för den övriga världen att göra klart för Israel att man inte accepterar den israelisk ockupationspolitiken är att inte acceptera att Jerusalem är Israels huvudstad förrän konflikten är löst. Jerusalem är en helig stad för tre olika religioner, som alla egentligen har samma ursprung. Judar, Kristna och Muslimer. I Jerusalem finns flera av muslimernas allra heligaste byggnader. Precis som för judar och kristna. Alltså anser det internationella samfundet att Jerusalem måste vara en delad stad. Den kan inte ockuperas militärt av en stat som sedan utestänger andra. Muslimer som vill besöka heliga platser i Jerusalem förolämpas genom begränsande åtgärder och kontroller.

Ett sätt för världens stater att visa att man inte accepterar den israeliska ockupationen är att inte betrakta Jerusalem som huvudstad utan nu har alla stater sina ambassader i Tel Aviv. När därför nu Donald Trump bestämt sig för att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och erkänna staden som Israels huvudstad möts han av upprörda protester från i stort sett hela världen. Dessutom riskerar han att sätta fyr på ännu en brasa i Mellanöstern när alla arabstater, från Turkiet till Iran och Saudiarabien är "fly förbannade".

Därav talet om att klampa in som en elefant i en porslinsbutik. Det Donald Trump har lyckats åstadkomma går sannolikt inte att reparera. Istället kommer vi att få se mer våld, mer död och ännu längre till en möjlig lösning på konflikten. Den har legat långt borta redan innan, men nu har den flyttats utom synhåll totalt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det Donald Trump har lyckats åstadkomma går sannolikt inte att reparera?

Det han gör har ingen annan president lyckas med. GO TRUMP!!!