tisdag 19 december 2017

Internationella mänskliga solidaritetens dag

» I vems intresse verkar Försvarsministern?

Utan någon egentlig debatt meddelades det nyligen att Sverige ansluter sig till EU:s militära samarbete. Utan någon debatt! På Försvarsdepartementets hemsida hittar jag inget. Men, det får mig att ta mig en ny fundering på vems intressen Försvarsminister Peter Hultqvist egentligen ser som de viktigaste. Det står allt mer klart att vår socialdemokratiska Försvarsminister sitter i militärens knä. Detta faktiskt i mycket större utsträckning än vad de tidigare 8 årens moderata ministrar gjort (Mikael Odenberg, Sten Tolgfors, Catharina Elmsäter-Svärd och Karin Enström). I motsats till tidigare praxis inom Försvarsministeriet så utsåg Peter Hultqvist mycket överraskande en hög militär som sin närmaste statssekreterare (generallöjtnant Jan Salestrand). För att bevara departementets oberoende av krigsmakten har man tidigare valt att tillsätta sådana poster med civila. För Peter Hultqvist gällde tvärtom. Bäst att sitta i militärkomplexets knä!

Ta och studera de officiella bilderna på regeringsledamöterna på Regeringskansliets hemsida. De flesta regeringsledamöterna från Socialdemokraterna har en liten sosse-nål på kavajslaget. Miljöpartisterna en liten maskros. Fast det finns en som utmärker sig. Peter Hultqvist! Förutom sosse-nålen har han en militärnål också på kavajslaget. Socialministern har inte en Försäkringskassenål på kavajslaget. Det är bara Försvarsministern som utmärker sig. Som en förmildrande omständighet så sitter i varje fall sosse-nålen överst.

Carl Fredrik Reuterswärds Non Violence i Lund


Något att tänka på för Peter Hultqvist

Foto: Sven Ohlsson

Men det har lönat sig för militären. Flyggeneralen Jan Salestrand har plötsligt sett till att det svenska Flygvapnet får behålla de gamla Gripen-planen när ännu fler nya ska levereras. Tanken var annars att när de nya Gripen E levereras så plockas det delar från de gamla Gripen C/D för att spara pengar. Nu står det plötsligt klart att de gamla planen behålls och de nya planen byggs helt nya. Bra för Saab, bra för Flygvapnets lobbygrupper. Det är bara för oss skattebetalare att hosta upp lite fler miljarder för generalerna att leka med. Peter Hultqvist kan fortsätta sola sig bland generalerna!

» Jag känner lycka

Man ska inte bara gnälla och klaga när man skriver en blogg. Jag ska erkänna att det är det lättaste. Därför är det med glädje jag kan se att vår underbara Kungafamilj skickat oss en lycklig julhälsning. Jag blir nästan tårögd när jag ser dom små tultingarna kasta snöboll och åka pulka med sin mamma och pappa. Tänk så underbart att ha föräldrar som tar sig tid att leka med sina barn! Jag blir så tårögd av lycka att jag har svårt för att fortsätta skriva. Jag grämer mig att jag glömde köpa det Kungliga kalendern 2018 som den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet tyckt att det var lämpligt att ge ut. Det kunde blivit ett minne för livet till mina barnbarn - om jag får några. Fast jag tror jag kör med Faktums kalender och Hälges kalender 2018. Det känns både meningsfullare och roligare.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag,
inte samlag

Inga kommentarer: