tisdag 26 december 2017

Enligt kalendern är det vinter

» Att utveckla, inte avveckla välfärdsstaten

Julhelgen har börjat nå sitt slut. Vi här nere i Skåne har inte haft någon speciell julstämning. Det har regnat, när det inte har regnat så har det bara duggat lite lätt. Det har helt enkelt varit mer regnig höst än vinter. För att få fram julstämning så har man fått ta till julmat, julklappar och julmusik. Inget fel i det. Men jag är kanske gammalmodig, lite vitt på marken under julhelgen är inte fel. Det blir ljusare om inget annat. Men på väderprognosen sade man just: - "Ett nytt regnväder drar in från söder..." Dra ner ridån!

Istället får vi försöka ta till något positivt. Jag såg precis på SVT:s Rapport att de svenska väljarna fortfarande anser att Sjukvården är den allra viktigaste politiska frågan. Något som egentligen är ganska självklart. Utan en fungerande sjukvård så har vi inget välfärdssamhälle. Visserligen hävdade partiledaren för Sveriges näst största parti och aspiranten på att bli ny Statsminister efter valet när han valdes in i Riksdagen att hans mål var att: - "Bekämpa och avveckla välfärdsstaten". Men, jag ska vara snäll mot Taxi-Uffe Kristersson. Han var då bara en ung snorunge från MUF som ville imponera på sina kompisar i MUF. I dag har han nått ett av sina delmål, att bli partiledare för Moderaterna, så nu har han andra som han vill imponera på. Alltså använder han andra ord än: - "Bekämpa och avveckla välfärdsstaten" för att uppnå sitt mål att bekämpa och avveckla välfärdsstaten.

Ambulans
Som sagt, svenskarna anser fortfarande att Sjukvården är den absolut viktigaste politiska frågan inför valet. Något som jag alltså håller med om. Utan en fungerande sjukvård för alla så lever vi inte i en välfärdsstat. Därför kan det vara spännande att skriva lite om en artikel jag hittade i senaste Svenska Dagbladet, från i söndags. Julhelgen är ju den absolut värsta helgen. Som läsoman, missbrukare av dagstidningar, är det en olidlig pina att genomlida två dagar utan att det kommer någon morgontidning i brevinkastet. Det är en PINA att tvingas vara utlämnad till kvällspress och gamla tidningar och tidskrifter i två dagar!

Hur som helst skrev Svenska Dagbladet i söndags om att Vårdköer och bemötande drar ner svensk sjukvård. Fast det artikeln egentligen visade var att i internationella utvärderingar så är den svenska sjukvården bäst i hela värden. I det Kvalitetsindex som man presenterar och där olika länder har utvärderats så får Sverige drygt 0,8 i index. Vilket placerar oss i överlägsen topp. Efter oss kommer Nederländerna, Norge, Finland, Tyskland, Danmark osv. Vi kan alltså se att det är de Nordiska länderna som dominerar med 4 av 6 platser i topp och alltså med Sverige i klar ledning. Vi ska alltså vara tacksamma för att den svenska sjukvården faktiskt håller en mycket hög kvalitet.

Sjukvård
Ett annat index som presenteras är vad man kallar Effektivitetsindex. Kan ni gissa vilka som ligger i topp? Sverige! Vi får faktiskt toppbetyg i en internationell jämförelse. Efter oss kommer Luxemburg, Finland, Norge, Italien och Nederländerna. Vi kan alltså konstatera att svensk sjukvård håller världsklass när det gäller kvalitet, och håller världsklass när det gäller effektivitet. Vad är det då vi klagar på?

Det som händer är att allt fler svenskar får vård, men samtidigt växer inte resurserna lika snabbt som möjligheterna att ge vård växer. Alltså växer köerna. Resurserna räcker inte till för att ge all den vård som sjukvården faktiskt har möjlighet att ge. Antalet läkare räcker inte. Antalet barnmorskor räcker inte. Antalet sjuksköterskor räcker inte. Antalet sjukhussängar räcker inte. Vi måste helt enkelt acceptera att sjukvården behöver MER resurser. Vi kan i dag behandla sjukdomar som vi inte kunde behandla förr i tiden. Behandlingar som ofta är fruktansvärt dyra och som kräver enormt dyra apparater. Vi kan i dag ge effektivare behandlingar än vad vi kunde göra förr. Men dessa behandlingar är ofta fruktansvärt dyra och kräver enormt dyra apparater.

Vi måste helt enkelt acceptera att sjukvården behöver mer pengar! Vi har en fantastisk sjukvård. Även om vi klagar så är den faktiskt i princip den bästa i hela världen. Men, vi har stora krav. Och, vi ska ha stora krav. Det innebär dock att vi måste acceptera att sjukvården behöver mer pengar. Vi tvingas acceptera att en större del av våra gemensamma resurser går till sjukvården. Eller acceptera att vi inte bryr oss om att behandla alla sjukdomar som man kan behandla. Vi kan välja att "bekämpa och avveckla välfärdsstaten". Jag tycker däremot tvärtom! Vi måste utveckla välfärdsstaten!

Inga kommentarer: