lördag 9 december 2017

Rapport från en grannkommun

» Politiker kan ibland vara roliga

Ibland kan man få sig ett gott skratt när man läser lokaltidningen. Den här bilden ni ser är tagen i dag när jag var på promenad med min son i vad som kallas Rosenträdgården som är en gammal "parkanläggning" i Helsingborg uppe på det som kallas Landborgen och där man har en fin utsikt över Staden, Sundet och Danmark. Eftersom alla öppna ytor med parkeringsplatser t.ex. nere i Centrum bebyggs med hotell, konferenscenter och dyra bostadsrätter så menar man från de styrande att det behövs nya parkeringsplatser. En snilleblixt är bygga det som kallas Landborgsgaraget. För 400 miljoner kronor får man plats för 600 bilar i flera våningar inne i Landborgen.

Rosenträdgården i Helsingborg

För att bygga parkeringsgaraget ska man gräva sig ner i Landborgen genom att först gräva upp hela Rosenträdgården och sedan fortsätta ner. Som ni förstår har protesterna i Helsingborg varit livliga och en namninsamling med krav på en folkomröstning om bygget har gjorts. Denna namninsamling har samlat in tillräckligt många namn för att Kommunfullmäktige i Helsingborg ska tvingas ta upp frågan om en folkomröstning. Enligt löften från de olika partierna så finns det ett tillräckligt stort stöd i Kommunfullmäktige för att kräva att en folkomröstning görs. Denna kommer då med största sannolikhet att göras i samband med ordinarie val i september 2018.

Tror ni att man gör paus i arbetet med bygget i avvaktan på ett eventuellt beslut om att stoppa projektet? Nix! Bland annat Socialdemokraterna och Miljöpartiet har krävt att bygget stoppas i avvaktan på en eventuell folkomröstning. Men de styrande står på sig. Bygget ska påbörjas genom att hela Rosenträdgården grävs upp och schaktas bort. Kulturnämnden ska inte ens få yttra sig. Från de styrande är man medvetna om att hela projektet kan komma att stoppas. Men att ändå inleda det hela genom att gräva upp Rosenträdgården, det ska man starta med trots detta.

Det är då som det blir komiskt i en fråga som egentligen mest är tragisk. Jag läser nämligen att moderaten Christian Orsing, som är ordförande för stadsbyggnadsnämnden, är fullt medveten om att hela Landborgsgarageprojektet kan stoppas av en folkomröstning. Men grävas ska det.

- "Fast det är med ödmjukhet vi gör det."

Så säger alltså moderaten Christian Orsing. Jag undrar hur man gör när man gräver upp en gammal parkanläggning "med ödmjukhet". Har man mindre grävmaskiner? Eller kanske bara mindre skopor? Eller man ber kanske en liten förlåtelsebön varje morgon innan man kör in med grävskoporna?

Så talar Makten!

» Mer komik

Den gamla näringslivsprofilen Leif Östling kommer främst att bli känd för eftervärlden för sitt klassiska: - "Vad fan får man". Han avsåg alltså vad han fick för de skattepengar han betalat in och som ursäkt för att han smet undan att betala mer.

Här kan den goda Leif (och alla ni andra) se lite av vad han får för sina skattepengar. Det är ett litet bildspel över de maskeradkostymer som hans vänner i Kungahuset klätt ut sig med i samband med Nobelfestligheter under åren. Titta, fundera och skratta eller gråt:

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag,
inte samlag

Inga kommentarer: