tisdag 5 december 2017

SCB kan ruska om

» Surt sa räven

SCB:s stora väljarundersökning har presenterats. Det är alltid lika spännande att själv studera siffrorna och sedan läsa och höra kommentarer till uppgångar och nedgångar. SCB:s undersökning, som bara görs ett par gånger om året, omfattar många fler tillfrågade vilket gör att den är lite mer tillförlitlig än alla de dussinundersökningar som alla tidningar med självaktning har egna av.

Vänster för framtiden
Hur har det då gått i den här undersökningen för de svenska partierna? Egentligen inga stora sensationer eftersom utfallet stämmer överens ganska bra med de andra mindre undersökningarna. Undersökningens stora vinnare är Moderaterna som får 22,2% (+4,1). Att återhämtningen handlar om att moderater återvänt till fadershuset efter Ulf Kristerssons högervridning framgår tydligt eftersom undersökningens stora förlorare är Sverigedumokraterna som tappar till 14,8% (-3,6). Så mycket att glädjas åt i det borgerliga blocket har man för övrigt inte. Näst största förloraren är Centerpartiet som tappar till 9,5% (-1,8). Liberalerna halkar allt närmare nedflyttningsstrecket och får nu 4,2% (-0,8) medan Kristdemokraterna har långtidsparkerat under strecket på 3,1% (-0,1). Jag tror att man på den Rödgröna sidan är lite gladare. Socialdemokraterna får 32,6% (+1,5) och Vänsterpartiet får 7,0% (+0,7). Det är bara Miljöpartiet som har problem och nu även hos SCB halkar under strecket på 3,8% (-0,7). De tre Rödgröna partierna har en uppåtgående trend och får 43,4% (39,6% utan Mp som ju skulle åkt ut) medan de fyra Borgerliga partierna har en nedåtgående trend och får 39,0% (35,9% utan Kd som ju också skulle åkt ut).

Sedan kommer vi då till de komiska kommentarerna. HD (och Sydsvenskan gissar jag) är förtvivlade över att det inte vill lyfta för de borgerliga partierna. Teflonpartiet (S) behåller greppet om opinionen sätter man som rubrik på sin kommentar. Och så räknar man upp alla "skandaler" som man tycker att regeringen drabbats av. Kanske är det så att väljarna uppskattar att t.ex. ungdomsarbetslösheten nu är lägre än sedan innan de borgerliga fick makten. Jag såg i dag att enligt den nya Pisa-undersökningen ligger svenska skolelever nu riktigt bra till när det gäller läskunskap t.ex. Kan det vara så att vi hittar en förklaring till Liberalerna och skoltalibanen Jan Björklunds usla siffror här. Kanske är det så att regeringens kritik mot överdrivna vinster inom vård och skola uppskattas av en stor del av väljarna som ser den ena skandalen efter den andra som drabbar privatiserade vårdboenden. Kanske förstår väljarna att polisens problem till stor del beror på den nya polisorganisation som den borgerliga regeringen införde. Kanske förstår väljarna att den s.k. "Pensionärsskatten" faktiskt införts av de borgerliga partierna. Kanske inser väljarna att problemen för PostNord beror på Maud Olofssons vansinnesaffärer. Kanske litar inte väljarna på att en borgerlig regering inte gör sig beroende av töntarna i Sverigedumokraterna.

Den samlade Högeralliansen

Vem kan lita på dom här?

Verkligheten är faktiskt den att det inte behövs så stora ytterligare förändringar i opinionen fram till valet för att de tre Rödgröna partierna faktiskt ska kunna få en egen majoritet. Om förändringarna hamnar på rätt ställe. En liten uppgång för Socialdemokraterna, en liten uppgång för Vänstern och en liten uppgång för Miljöpartiet så att dom kommer in i Riksdagen kombinerat med att Liberalerna tappar några tiondelar till så att dom åker ut medan stödröster till Kristdemokraterna inte räcker för att rädda Kd. Går det så får C och Sd inte tappa så mycket mer som inte går till Moderaterna för att de tre Rödgröna partierna inte ska få egen majoritet i Riksdagen. Uppenbart är att mycket av hur en kommande regering kommer att se ut beror på vilka partier som eventuellt åker ur Riksdagen.

Moderaterna uppgång handlar ju inte om att man lockar väljare från de Rödgröna partierna utan om att man tar tillbaks väljare från Centern och Sverigedumokraterna. Istället tappar nu det borgerliga blocket väljare totalt. Det kan ju faktiskt bli riktigt spännande.

Inga kommentarer: