Miljöpartiet fick utstå en hel del skratt och kritik när man för några dagar sedan gick ut och krävde ett förbud mot att slänga ätbar mat. Faktum är dock att kravet är fullt berättigat och dessutom skulle faktiskt inte Sverige bli först med detta. Ett förbud av den typen infördes t.ex. redan 2015 i Frankrike. Det finns kanske istället en anledning för alla led i matkedjan att fundera över slöseriet. Det är mycket av maten som försvinner på vägen mellan odlingen/uppfödningen och våra magar. Mycket mat!

Av de rot- och knölväxter som odlas så äter vi bara upp 32%. Resten försvinner på vägen. 20% försvinner redan i samband med odlingen. Ytterligare 9% försvinner i samband med bearbetningen av skörden. 15% försvinner i samband med förädlingen och paketeringen. 7% försvinner under distributionen och försäljningen. Slutligen försvinner ytterligare 17% hemma hos konsumenten. Dvs häften av det som odlades har redan försvunnit på vägen hem till oss, och vi slänger sedan ytterligare en tredjedel av det vi köpt. Vi äter en tredjedel av det som odlats.
När det gäller frukt och grönsaker är läget lite bättre. Vi äter faktiskt upp 44% av det som odlas. Men 20% försvinner redan i samband med odlingen. Ytterligare 5% försvinner i samband med bearbetningen av skörden. Bara 2% försvinner i samband med förädling och paketering. 10% försvinner i samband med distributionen och försäljning och sedan slänger vi själva ytterligare 19%. Men vi slänger alltså nästan en tredjedel av det vi köpt och äter mindre än hälften av det som odlas.

En förvånande sak som framkommer i undersökningen är att det faktiskt inte är inom distributionen och försäljningen som det mesta försvinner. Vi själva slänger mer, men ännu mer försvinner ännu tidigare i leden. Uppenbart är i varje fall att det verkligen finns anledning att fundera över det här. Vad gör vi för att bättre utnyttja det som från början produceras. Om en lagreglering är det rätta finns det anledning att fundera över. Men det finns verkligen anledning att fundera över hur effektiva vi är.
För övrigt är det inte nyttigt att frossa i för mycket mat. Tänk på det under julmiddagen!
För övrigt önskar jag er en riktigt God Jul.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar