fredag 27 oktober 2017

Tänk efter

» Speldjävulen

Högsta förvaltningsdomstolen har gett Kammarrätten rätt i fråga om förbud för svenska företag att göra reklam för utländska spelsajter som saknar tillstånd i Sverige. Något som inte uppskattas av de som plockar in stora summor pengar på att publicera spelreklamen. Min spontana reaktion är: - "Äntligen!" Fast det finns de som inte är lika lyckliga. Douglas Roos som driver nyheter24 säger: - "Vi måste kämpa med allt vi kan för att få behålla de här annonsintäkterna. Det här skadar oss väldigt mycket." Min spontana kommentar till Douglas är att om hans affärsidé bygger på att göra reklam för verksamhet som skapar tragedier så tycker jag han ska förverkliga någon annan affärsidé istället.

Speldjävulen
Verkligheten är ju faktiskt den att även om det bara är några procent av de som spelar bort sina pengar som har problem med sitt spelberoende, så står dessa få procent för kanske upp mot 75% av omsättningen. Den som köper några Bingolotter varje vecka, som går och spelar Bingo regelbundet, som spelar på hästar lite då och då, som lämnar in några stryktipsrader eller köper ett par Sverigelotter osv har inte spelproblem. De flesta gör det för att få lite spänning här i livet, för att stödja en verksamhet som man vill stötta eller kanske bara hoppas på lite tur i livet för en gångs skull. Men, handlar det inte om stora summor så är det inte heller någon fara med det. Det är här vi hittar de flesta svenskar.

Men, det finns en liten grupp som inte klarar det här. Som fastnar i ett spelberoende som kanske förstör hela familjens ekonomi, som kraschar äktenskap, som får missbrukare att ta till desperata åtgärder. Det är det här som utnyttjas av främst utländska spelbolag som tar till långtgående aktiviteter för att locka till sig just kunder som riskerar att hamna i ett spelberoende. Allt för att riskkapitalister och girigbukar registrerade på Malta ska tjäna stora summor pengar att leva lyxliv på. Det är inte föreningsliv, idrottsföreningar osv som tjänar sina pengar på det här viset.

Det är därför den här domen är bra. Mycket bra! Den drabbar inte ideella föreningar och liknande. Den drabbar giriga kapitalister som är villiga att ordagrant gå över lik för att tjäna sina pengar. Bojkotta nätspelbolagen! Dom tillför inget positivt för någon annan än ägaren.

Inga kommentarer: