tisdag 17 oktober 2017

Det är tyst

» Kärnkraften är död

Kärnkraft
Har ni tänkt på att även de värsta kärnkraftskramarna i Folkpa... f'låt Liberalerna just nu är helt tysta med sitt propagerande för kärnkraften. Kan det vara så att även dom inser att kärnkraftens framtid stavas avveckling, inte utveckling? Vad som hänt är helt enkelt att kärnkraften har blivit så dyr att det inte finns någon framtid. De byggen som pågår gör just det, dom pågår. Dom pågår och pågår men blir aldrig färdiga samtidigt som kostnaderna växer och växer. Det ledande företaget bakom kärnkraftsbyggandet, Westinghouse i USA gick i konkurs i somras. Katastrofer som Tjernobyl och Fukushima har höjt säkerhetskraven så högt att det inte längre är ekonomi i kärnkraften utan kraftiga subventioner.

Samtidigt står det allt mer klart att man ännu inte löst på ett tillfredsställande sätt hur man ska göra med det radioaktiva avfallet från kärnkraften. I Sverige ska vi ju gräva ner skiten och överlämna den till kommande generationer. Utvärderingar tyder på att den metod man tänkt använda inte är tillräckligt hållbar, vilket man dock försöker dölja. Samtidigt står det också klart att de avgifter som kärnkraften får betala för att bekosta slutförvaringen inte räcker till utan avgifterna måste sannolikt höjas. Vilket gör kärnkraften ännu mer olönsam. Om inte kommande generationers skattebetalare ska bekosta sanering i all evighet.

Överhuvudtaget är tanken att gräva ner avfallet som är livsfarligt i tusentals år ett feltänk. Skyltarna som berättar att här har vi grävt ner radioaktivt avfall kommer att vara förstörda långt innan avfallet är ofarligt. Det är våra barnbarns barnbarns barnbarns barnbarn i all oändlighet som får ta över ansvaret för det livsfarliga radioaktiva avfallet.

Jag förstår som sagt att till och med kärnkraftskramarna är ganska tysta.

Inga kommentarer: