lördag 14 oktober 2017

Giriga styrelser

» Intelligent av regeringen!

Så har då äntligen Stefan Löfvens regering fattat ett första intelligent beslut i frågan om utnämnande av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. Handläggningen av det hela har präglats av total brist på seriositet och brist på politisk kunskap. Hur man tänkte när man valde att utse till landshövding en av de styrelseledamöter i PPM-fifflarna Allra som strax innan hade tvingats avgå, det övergår mitt förstånd. Nu har man i varje fall äntligen tagit sitt förnuft till fånga. Utnämningen av Thomas Bodström stoppas, äntligen. Han skulle helt enkelt aldrig ha utsetts. Jag instämmer i Jonas Sjöstedts ordval, omdömeslöst!

Bluffmakarna bakom pensionsbolaget Allra gjorde antagligen ett lyckosamt val när man lockade "kända" namn som den förre socialdemokratiska ministern Thomas Bodström till ledamot i styrelsen och den tidigare kristdemokratiska politikern och styrelseproffset Ebba Lindsö till ordförande. Genom att locka aningslösa "kändisar" till styrelsen lyckades man skapa en "seriös" fasad till bolaget. Thomas Bodström lockades till att vara speakerröst till en reklamfilm som avslutas med: - "Vi är alternativet till den traditionella bank för dem som värdesätter en personlig kontakt och pålitlig hjälp med ekonomiska beslut i vardagen. Ja, som en bank borde vara!" Att filmen fortfarande finns med på Allras hemsida trots skandalen är en skandal i sig.

Giriga styrelseproffs

I dag har Ebba Lindsö tvingats lämna uppdrag. Ebba Lindsö ersattes som ordförande när hon tvingades avgå av den förre moderata riksdagspolitikern Gunnar Axén. Thomas Bodström får inte en reträttpost som landshövding. Allras VD Alexander Ernstberger har tvingats byta sin tillvaro i sitt lyxboende till en vistelse i häktet. Förra året köpte Alexander Ernstberger det årets dyraste villa i hela Sverige. För 50 miljoner kronor blev han ägare till 250 kvadratmeter i Lidingö. Det måste kännas som en rejäl förändring att gå från dessa 250 kvadratmeter till en häktescell!

Den stora frågan är egentligen vad styrelseledamöter i de stora bolagen förväntas göra för jobb för sina höga ersättningar? Vet man inte ens vad man hoppar på för uppdrag? Handlar det bara om att vara någon sorts galjonsfigurer som sitter på sina stolar och uppbär fantasisummor som ersättning utan att känna något tryck att ta något ansvar? Jag trodde att de höga ersättningar som dessa "styrelseproffs" får för sina uppdrag också innebar att man jobbade intensivt. Håller sig uppdaterade och insatta i de företag man sitter i styrelsen för. Hela tiden aktivt följer verksamheten. Men uppenbart handlar det mest om att gå på styrelsemöten lite då och då och klubba beslut enligt vd och resten av ledningens förslag och sedan äta en fin gratismiddag med fri sprit efteråt. Den här skandalen har gjort mig ännu mer övertygad om att dessa gubbar (och några gummor) är rejält överbetalda.

Inga kommentarer: