lördag 28 oktober 2017

I dag är det hackkorvens dag

» Ännu mer om #Metoo

Jag undrar om det är många snuskhumrar och kåtbockar som sitter hemma på sin kammare och biter på naglarna i oro över att även dom kanske nu ska avslöjas och hängas ut som det svin dom är? #Metoo kampanjen har ju fått den effekten att många avslöjats, fått sparken, hängts ut eller på andra sett fått se konsekvenser av sina dumheter. Den har också visat att ju högre upp man befinner sig så blir fallet desto djupare när man verkligen faller. Dom är en hel del runt om i vårt samhälle som får betala rejäla summor i förlorade inkomster t.ex. Ett anseende som hamnar i smutsen. Eller helt enkelt bara får känna det pinsamma i att avslöjas som det svin man är.

#Metoo

Visserligen kom Anders Borgs fall redan innan #Metoo kampanjen hade börjat. Men faktum är att de där dropparna för mycket innanför västen som lockade fram en vilja att jämföra bananer blev en dyrköpt erfarenhet för den f.d. Finansministern. Det var många inkomstkällor som upplösts till tomma intet. Man kan undra om den gode Anders ångrar den där lilla supen för mycket?

Tv-kändisar som Martin Timell har nog sett framför sig hur många slantar fladdrat iväg utan synhåll för honom. Det är uppenbart att chefer länge haft en ganska god insyn i hans beteende, men så länge dom kunde fortsätta tjäna slantar på honom så har han fått hållas. Fiffel och otrevligt uppförande är helt OK tycks man ha resonerat. I varje fall så länge vi kan fortsätta att tjäna slantar. Men, som sagt, ju högre upp man befinner sig, desto djupare blir fallet när man till slut trillar dit.

Äkta kärlek
Andra kändisar som Lasse Kronér och Fredrik Virtanen som nu också avslöjats berättar om hur dom ångrar sitt beteende. Tyvärr är det alltid för lätt att ångra sig i efterhand, när man avslöjats. Det viktiga vore egentligen att visa så mycket styrka att man låter bli från början. DÅ har man visat styrka! Ännu fler har ju avslöjats som egoistiska snuskhumrar. Något som glädjer mig.

Se'n finns det ju dom som inte riktigt vill fatta vad som är rätt eller fel. Jag såg att den amerikanska filmproducenten Harvey Weinsten, vars beteende var det som väl fick igång #Metoo kampanjen på allvar, skulle gå i en månads intensivterapi för att lära sig folkvett. Men redan efter en vecka har hans terapi avbrutits. Han somnade under samtalen... Sedan ser jag att Vita Huset gått ut med en deklaration som går ut på att alla kvinnor som berättar om övergrepp från Donald Trump bara ljuger. Något sådant kan han ju inte syssla med. Han är ju världens genom tiderna främsta president. - "Grab them by the pussy", som han uttryckte det en gång. Sedan finns det ju dom som inte vill begripa. Den danska filmproducenten Peter Aalbæk Jensen tycker främst att: - "Det är skoj". Vilket ju också är ett sätt att uttrycka sig på.

Jag tror att den här #Metoo kampanjen, om den inte bara dör ut som en fluga, kan få en mycket stor positiv effekt. Dels därför att det kanske kan få tjejer och kvinnor att inse att det är inte deras fel det som kan hända utan bara deras ansvar att omedelbart berätta och anmäla när något händer. Det kan kanske få kollegor, chefer och andra ansvariga att ta berättelser och anmälningar på allvar. Det kan ibland kanske gå att tysta ner, men om man gjort det så är risken att skandalen blir ännu större den dag det ändå blir allmänt känt. Slutligen kanske det kan få svinen att inse att det dom gör är fel och inte acceptabelt. Det är inte skoj. Det är inte tufft. Det är inte attraktivt. Det är helt enkelt inte acceptabelt. Om inte etiska argument biter så kanske risken att hängas ut som snuskhummer avskräcker? Om tjejer och kvinnor kan fås att säga ifrån och anmäla, om ansvariga kan fås att ta anmälningarna på allvar och om det kan få förövarna att tänka efter en extra gång. DÅ har #Metoo kampanjen haft en viktig effekt.

Inga kommentarer: