tisdag 3 oktober 2017

Kärleken vinner till slut

» Lös konflikter med pang-pang

Den amerikanska multimiljonären Stephen Paddock har satt nytt amerikanskt rekord i att skjuta ihjäl oskyldiga människor. Än så länge ligger dödssiffran på 59 döda. Faktum är dock att det i princip inträffar en masskjutning om dagen i USA. Med masskjutning definierar man tydligen de fall där minst 4 personer på ett eller annat sätt blivit beskjutna eller i varje fall riskerat att bli beskjutna. De skottlossningar vi har blivit upprörda över här i Sverige är, med amerikanska mått mätt, rena lugna stugan. Stephen Paddock hade på legal väg tagit med 10 automatiska mordvapen till sitt hotell, vapen som han anskaffat på helt legal väg, och har legat och skjutit vilt med automatvapen över en enorm folkmassa i en omfattning som känns overklig.

Än så länge finns det väl ingen som kan förklara motivet till massakern. Mannen var uppenbarligen multimiljonär, pensionerad men sysslade tydligen med bland annat fastighetsaffärer. Kan förklaringen ligga i att han var storspelare på Las Vegas kasinon? Kan det finnas någon förklaring i det faktum att hans pappa tydligen var en ökänd bankrånare? Kan det finnas en förklaring i det faktum att IS mycket snabbt var framme och hävdade att han nyligen konverterat till Islam och gjorde det hela på uppdrag av IS?

Non Violence i Lund

Foto: Sven Ohlsson

Vi kan dock vara eniga om att en förklaring ligger i den amerikanska tron på att pang-pang kan lösa alla problem. Enligt den amerikanska våldsfilosofin så hade den bästa lösningen på ett sådant här massmord varit om många fler av festivalbesökarna hade varit beväpnade och kunnat besvara Stephen Paddocks vilda beskjutning. Ju fler människor som har en pickadolla i fickan, desto säkrare blir samhället! Som jag läste på ett ställe så är det på många håll i USA fritt fram att ha med sig skjutvapen helt öppet överallt medan det däremot är förbjudet att ha med sig en dildo.

Enligt den amerikanska ideologin är lösningen på alla konflikter att man tar till pang-pang. Sedan kvittar det om det handlar om rätten till att bära vapen och fritt köpa vapen hemma i USA och skjuta ihjäl kompisen för någon oförrätt. Till att alla internationella konflikter runt om på vårt klot bäst löses med att USA invaderar, bombar eller pumpar in vapen. Man ska vara försiktig med att generalisera. Det finns många i USA som är kritiska till den här våldsideologin. Men den stöds av mycket mäktiga intressen. Där vapenlobby och militärindustri har ett enormt inflytande över den amerikanska politiken.

Med Donald Trump vid makten går dessutom utvecklingen åt helt fel håll.

Inga kommentarer: