måndag 2 oktober 2017

Internationella ickevåldsdagen

» Nordea i absoluta botten

Enligt Svenskt Kvalitetsindex som presenterat sin nya undersökning är Nordea rejält stationerade i den absoluta botten bland bankerna. Nordea försvarar överlägset sin position som den bank som får lägst betyg när kunderna får sätta betyg på sin bank. Samtidigt är man den bank som försämrat sina siffror allra mest sedan förra året. Det ska poängteras att undersökningen är i princip gjord INNAN Björn Wahlroos och resten av bankens styrelse meddelade sitt beslut att flytta till Finland för att slippa betala för sig i Sverige. Jag uppsökte Nordeas hemsida för att se om dom på något sätt skulle publicera eller kommentera det usla kundbetyget. Men den undersökningen nämns inte. Däremot hittade jag ett försök att bortförklara flytten. Genom väl utvalda delar av relevant information får man ihop något som nästan påminner om alternativ fakta. Hur som helst så påstår VD:n Casper von Koskull att kunderna inte skulle märka något av flytten om man inte hade berättat det. Nä, vi hade inte heller vetat något om bankens tjänstvillighet med skatteflykt till Panama om inte någon annan hade avslöjat det! - "Nordeas flytt irriterar särskilt för att den upplevs som ett försöka att undgå skatt" konstaterar forskaren Eva Ossiansson. Enligt Nordeas presschef Petter Brunnberg så berättar han att Nordea ska fortsätta satsa på digitala tjänster istället för personlig service i sin jakt på ännu sämre förtroendesiffror.

Casper von Koskull

Jag tror jag fortsätter att lämna Nordea. Det återstår en del detaljer, men sedan kan jag med ett stort smajl på läpparna uppsöka närmaste Nordeakontor och lämna tillbaka bankkort och bankdosa. Som Nordeas ordförande säger:

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Björn Wahlroos får fortsätta att tycka att 80% av kunderna är idioter. Men jag tänker inte fortsätta att vara en av hans idioter i varje fall.

Säg adjö till Nordea

Inga kommentarer: