onsdag 25 oktober 2017

Grattis syrran på namnsdagen

» Moderat TV-kändis

Det moderata kommunalrådet Carina Wutzler i moderatghettot Vellinge här nere i Skåne har blivit en riktig TV-kändis under några dagar. För någon dag sedan fick hon i SVT:s lokala nyheter kommentera det faktum att Vellinge inte klarar av att ordna bostad och ta emot de flyktingar som Vellinge kommun anvisats. Ännu värre är situationen i en annan moderatstyrd grannkommun, Staffanstorp, som fortfarande inte lyckats ta emot förra årets kvot än. Än mindre alltså årets kvot. Hur som helst har tydligen Staffanstorp placerat en grupp i husvagnar. Det här är alltså moderatstyrda kommuner som inte vill ha vilken kreti och pleti som helst boende i kommunen. Alltså finns det inte så mycket hyreslägenheter utan främst dyra villor och fina bostadsrätter. Då får man också svårt att fixa bostäder till nyinflyttade.

Samma dag som hon skulle förklara för TV-tittarna varför man tillhörde de kommuner som inte lyckats ta emot de flyktingar som man anvisats så dök hon upp i ett annat inslag och var upprörd över att Vellinge kommun fått bakläxa från Länsstyrelsen för sitt beslut om att införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Den goda Carina kunde inte riktigt förstå hur man resonerade på Länsstyrelsen. Det är ju så jobbigt att tvingas se den tiggare som sitter utanför Ica med en kopp när hon inte sopar rent framför butiken. Det är ju SÅ störande att tvingas se henne varje gång man ska gå och handla mjölk och falukorv. Stackars Carina!

Välkommen till Vellinge - några i varje fall

Nästa dag dök den goda Carina Wutzler upp i TV igen. Nu var Carina upprörd över att Migrationsverket offentliggjort siffror över hur många nya innevånare kommunerna kommer att tilldelade under 2018. Trots att Vellinge gjort klart att man inte vill ha några flyktingar och inte ordnat med 2017 års kvot än så blir man alltså tilldelade nya innevånare nästa år. Trots att Vellinge alltid gjort klart att man inte vill ha några utlänningar i kommunen så envisas Migrationsverket med att fördela flyktingar dit, som till alla andra kommuner som inte har flyktingar som flyttar dit på eget bevåg. Det är skandalöst tycker Carina. Hade man velat ha nya innevånare till kommunen så hade man ju sett till att ordna bostäder till dom. Men det är ju inte den här sortens innevånare man vill ha så då ordnar man ju inte heller bostäder som passar.

Migrationsverket börjar tappa tålamodet med de kommuner som inte kan följa lagen och hotar mer eller mindre med att skicka flyktingarna till kommunkontoret den 31 december. Annars klarar faktiskt de flesta kommuner på ett eller annat sätt att ordna bostäder till sina nya innevånare. SVT har som exempel Ystad i ett reportage.

Tyvärr har Vellinge alltid gjort sig kända för att inte vilja ha några invandrare i samhället. Carina Wutzler har helt enkelt bara fortsatt på den väg som Vellinges tidigare starke man Göran Holm stakade ut. Han var moderat kommunalråd i Vellinge i 30 år, 1981-2010. Läs t.ex. det här gamla reportaget om Göran Holm från 2003.

Inga kommentarer: