torsdag 19 oktober 2017

Det finns för många svin

» Om #Metoo

Som en del av nätkampanjen #Metoo har mängder av kvinnor och tjejer berättat om hur dom under årens lopp har utsatts för övergrepp av skiftande form. Det började väl egentligen på allvar med att ett stort antal skådespelerskor gick ut och berättade om hur filmregissören Harvey Weinstein under många år gjort sexuella övergrepp mot dom. Efter det har allt fler kända och okända kvinnor berättat om olika övergrepp dom utsatts för. Allt från regelrätta våldtäkter till tafsande eller mer verbala övergrepp. Runt om i världen har män som använt sin makt till att begå övergrepp nu fått sparken. Bland dom tidigare nämnda Harvey Weinstein. Här i Sverige har en chef på SVT, en profil på TV4 och en reporter på Aftonbladet alla mer eller mindre "tagits ur tjänst".

#Metoo
Jag tror att många män inte har varit riktigt medvetna om omfattningen av dessa övergrepp. Vi har kanske inte riktigt velat förstå hur många män som utnyttjat sin makt och sin styrka och tagit det för självklart att dom har rättigheter gentemot andra människor. Min snart 97-åriga mamma berättade i dag sedan hon läst i tidningen om alla berättelser som dykt upp i olika media om hur hon ända sedan barndomen flera gånger utsatts för olika övergrepp. Allt ifrån läraren när hon gick i skolan som hade för vana att klappa alla flickorna på rumpan via gubbarna som suttit på bänkar och visat snoppen till män hon mött på trottoaren som stoppat handen mellan benen på henne.

Naturligtvis är detta något som ingen ska behöva acceptera. Det är ett styrkebesked att nu så många tagit sig för att protestera och berätta. Förhoppningsvis får det till effekt att fler grabbar och män tänker efter en gång till. Det är också nyttigt att det står klart att detta är inget nytt fenomen som kommit med invandrade ungdomar. Det är övergrepp som finns och har funnits överallt, i alla kulturer, i alla grupper och inom alla samhällsgrupper. Det handlar ofta om att visa makt. Det handlar dessutom om män som uppenbarligen tror att dom har rättigheter som dom har rätt att ta sig utan att behöva ta ansvar för sina handlingar.

Ge kärlek istället
Men, vi ska också vara försiktiga med att döma utpekade människor för saker som kanske inte hänt. För vi ska också vara medvetna om att beskyllningar kan bero på allt från att det verkligen hänt till att man hittar på saker för att hämnas för andra oförrätter. Jag hävdar inte att det är vanligt (det är mycket vanligare att övergrepp inte anmäls), men vi ska undvika att vara folkdomstolar som dömer utpekade människor utan att dessa har en möjlighet att försvara sig. Vi ska också vara försiktiga med att skuldbelägga alla män t.ex. som jag sett tendenser till i vissa insändare och debattinlägg. Män är inte kollektivt ansvariga för vad vissa män gör, lika lite som muslimer är kollektivt ansvariga för vad vissa islamister gör, lika lite som alla politiker är kollektivt ansvariga för vad vissa politiker gör eller alla företagsledare är kollektivt ansvariga för vad vissa företagsledare gör. Vi kan göra uppräkningen hur lång som helst. Vi är aldrig kollektivt ansvariga för vad vissa i en grupp gör.

Vi ska inte heller förminska problemet som t.ex. debattören Elisabet Höglund lyckas göra när hon skriver om det hela. Jag har ju förstått att det hela är ett stort problem, för väldigt många tjejer och kvinnor, och som man skäms jag verkligen för vad vissa människor kan göra. Samtidigt ska vi också vara medvetna om att det inte bara är tjejer och kvinnor som utsätts för övergrepp. Unga grabbar har utsatts för övergrepp både från män och kvinnor som dom på olika sätt befunnit sig i beroendeställning till. Det är övergrepp som alla är lika illa.

Däremot tror jag faktiskt att debatten som satt fart runt om i världen kan vara nyttig. Kanske finns det män och killar som nu inser att det här inte är OK. Kanske tror dom att det bara är ett skämt, kanske tror dom att kvinnor uppskattar intresset. Därför kan det kanske vara nyttigt att dom får lära sig att så är det inte. Dom är bara helt vanliga svin! Kanske kan debatten också göra att den som utsätts inser att dom har rätt att protestera. Dom behöver inte stillatigande acceptera. Säg ifrån! Protestera! Anmäl!

Inga kommentarer: