lördag 2 juli 2016

Vilka vänner man har säger en hel del

» Vems intressen är viktigast?

Anna Kinberg Batra
I dag presenterade två olika tidningar vardera en undersökning över förtroendet för våra olika politiker. Resultatet av dessa två olika undersökningar säger MYCKET om vems intressen våra politiker tycker det är viktigast att arbeta för. I den undersökning som Dagens Industri låtit göra bland höga företagsledare vinner alltså helt självklart moderatledaren Anna Kinberg Batra i år. Hon tar tillvara deras intressen och som en följd litar dom på att hon gör just detta. 26% av de höga företagsledarna har högst förtroende för moderatledaren. Hon har sedan förra undersökningen för ett år sedan passerat centerledaren Annie Lööf som bara får 14% i år. Trea kommer folkpa... f'låt liberalledaren Jan Björklund med 8%. Intressant är att sverigedumokraten Jimmie Åkesson (5%) och gamlingarna Carl Bildt, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt med vardera 3% slår socialdemokraternas Stefan Löfven med 2% som slåss i botten med kristdemokraten Ebba Busch Thor med samma förtroendesiffra. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt finns inte med i listan......

Jonas Sjöstedt
Men, om vi istället går till den undersökning som Aftonbladet gjort så ser vi vilkas intressen som andra politiker satsat främst på. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vinner både listan för kvinnor (35% av de kvinnliga väljarna har mycket stort eller stort förtroende för Jonas Sjöstedt). Stefan Löfven kommer tvåa med 33%. När det gäller ungdomar är situationen densamma, Jonas Sjöstedt vinner med 42% följt av Stefan Löfven med 32%. I den absoluta botten hittar vi Jimmie Åkesson, 55% av väljarna har inget förtroende för honom.

Sådana här undersökningar säger väldigt mycket. Anna Kinberg Batra sätter de höga företagsledarnas intressen högst medan Jonas Sjöstedt sätter kvinnors och ungdomars intressen högst. Gissa vad jag tycker är det viktigaste? Sådant här är det viktigt att komma ihåg när det är dags att stoppa valsedlar i kuvert en dag.

Att Stefan Löfvens siffror egentligen inte är bättre beror, tror jag, på ren feghet. Att läsa intervjun i dagens Aftonbladet med Stefan Löfven gör mig orolig. På frågan om han tycker det är rätt att arbetslösa, sjuka och pensionärer ska betala högre skatt än den som jobbar är svaret, att det har borgarna bestämt. Men han vägrar ge ett vettigt svar på om han ska ändra på detta. - "Borgarna har bestämt det" upprepas som en skiva med hack hur reportern än frågar. Detta är en Skam! Tycker man att något är fel så vill man ändra det. Om man inte ens vill ändra det så tycker man uppenbarligen att det är rätt. SKÄMS!

Däremot är jag inte riktigt lika upprörd över dagens besked om att S+Mp-regeringen ger klartecken till Vattenfall att sälja deras kolverksamhet i Tyskland. Det är lätt att tycka att man borde ta förlusten och avveckla istället. Men det finns ingen möjlighet att få igenom något sådant i Riksdagen eftersom en majoritet där tycker annorlunda. Dom som verkligen ska skämmas är de politiker som en gång i tiden fick för sig att Vattenfall skulle bli en internationell kommersiell aktör. Det har kostat de svenska medborgarna många sköna tiotals miljarder kronor. Minns förlusterna med Nuon som Maud Olofsson vägrade komma till Konstitutionsutskottet och förklara varför hon drev igenom att Vattenfall skulle köpa detta holländska energibolag. DÄR finns de som ska skämmas. De som i dag har fått ärva skandalerna har inte så många val - tyvärr! Dom som drev igenom affärerna en gång borde skämmas öronen av sig.

» Moderat vänskapskorruption

I torsdags skrev jag några rader om Skånes landshövding Margareta Pålsson (fd moderat riksdagsledamot och innan dess bland annat moderat kommunalråd i mitt eget Åstorp). Hon har ju, visar det sig, utnyttjat gamla vänner för att idka påtryckningar så att Riksrevisionen inte ska kritisera henne. Tidigare har jag flera gånger skrivit om hur moderata vänner från de borgerliga regeringsåren (Helena Dyrssen och Ingemar Hansson) ville varna sin gamla partikollega Frank Belfrage när dom i jobbet på Skatteverket upptäckte att SVT:s Uppdrag Granskning höll på ett kolla upp hans skatteaffärer. I dag har ledarredaktionen på Dagens Nyheter synpunkter på just den här typen av vad jag vill kalla "Vänskapskorruption". Och dom är naturligtvis kritiska till det som skett i båda affärerna. Intressant är att Dagens Nyheter i sin "granskning" på ledarplats inte en enda gång nämner ordet "Moderaterna". Något jag gör flera gånger.........

Inga kommentarer: