onsdag 27 juli 2016

Ryska flottans dag

» Kastrering med sekatör

Jag ber om ursäkt för denna ytterst vidriga rubrik. Sommarens dagliga mediarapportering om nya våldtäkter och sexövergrepp får ju varje anständig manlig person att skämmas öronen av sig för hur vissa individer (jag vägrar kalla dom manliga - för det är inte ett det minsta manligt beteende) uppför sig. Av mediarapporteringen har man ju fått intrycket att antalet våldtäkter och andra sexövergrepp har mångdubblats helt plötsligt. Det är när man återigen läser om ett nytt övergrepp som primitiva spontana tankar som att alla som begår en våldtäkt borde kastreras med en sekatör dyker upp i hjärnan.

Sekatör
Så läser jag lite siffror i en ledare i Svenska Dagbladet. Mellan den 1 januari - 30 juni i år anmäldes totalt 9.310 sexualbrott i Sverige. Det innebär ett par anmälda brott i timmen, dygnet runt, 7 dagar i veckan. En skrämmande siffra. I begreppet "sexualbrott" ingår allt från grova våldtäkter till sexuellt ofredande. En skrämmande tanke att så många manliga kräk inte kan hålla snoppen instängd eller fingrarna i styr. För tyvärr är det så att en överväldigande majoritet av brottet begås av personer som fysiskt betecknas som manliga. Men, det tar emot att använda begreppet "manlig" om dom. Dom är inte det minsta "manliga"! Antalet brott begångna av kvinnor är mycket få.

Men, så ser jag hur antalet brott förändrats. Antalet anmälda sexualbrott första halvåret i år är en ökning med 13% jämfört med förra året. Av dessa är det "sexuellt ofredande" som står för den större ökningen, upp med 21% medan antalet våldtäkter ökat med 10%. Skulle man tro mediarapporteringen så kunde man ju tro att ökningen var enorm, en flerdubbling på kort tid. Snarare kan man undra över hur stor del av ökningen som förklaras av en ökad vilja att verkligen anmäla brott. Ju mer publicitet, desto fler anmäler brotten. Tjejer har slutat "acceptera" att det sådant händer, eller att dom "får skylla sig själva". En positiv utveckling i så fall.

I en bisats i ledaren hittar jag dock en siffra som man kan bli fundersam över. Invandrartjejer är grovt överrepresenterade när det gäller att bli utsatta för sexualbrott. Närmare bestämt verkar invandrartjejer ha 40% större risk att bli utsatta för sexualbrott än "infödda" svenska tjejer! Undrar vad det innebär?

» En skum bransch

Jag läser att en man som blivit spelberoende och spelat bort cirka 6 miljoner kronor nu stämt Betsson för deras aggressiva marknadsföring som skapar mängder med spelberoende människor som går under. Antalet spelberoende har ökat med 30% sedan 2008. Man räknar med att mer än 160.000 svenskar spelar så mycket att det skapar problem. Mer än 30.000 har allvarliga problem med sitt spelande - dom är helt enkelt beroende och spelmissbrukare. Spelbolagen satsar 2,3 miljarder kronor på marknadsföring per år. Det är en enormt aggressiv marknadsföring. Där storspelarna hålls igång med extra bonusar, blir uppringda för att lockas att spela ännu mer. Det här är en enormt ful bransch. Jag hoppas att Pontus har framgång med sin stämning.

» Vi kan byta

Jag läser om fransmannen Frederic Desnard som stämt sin arbetsgivare på mer än 3 miljoner kronor i skadestånd för att han blivit "yrkesmässigt mördad genom uttråkning" i sitt arbete på en fransk parfymfirma. Visst kan jag också ibland tycka att mitt jobb är tråkigt. Men jag skulle gärna byta med Frederic. Jag kunde ha hans tråkiga jobb några år. 760.000 kronor i årslön hade jag inte tackat nej till.

Men, det är klart. Det viktigaste för om man trivs på jobbet tycker jag är arbetskamraterna. Har man bra arbetskamrater kan man stå ut med ett ganska tråkigt jobb medan ett bra jobb men dåliga arbetskamrater blir ganska svårt att stå ut med.

Fast jag måste erkänna, att om man stämmer sin arbetsgivare för ett tråkigt jobb, så måste det vara fruktansvärt tråkigt jobb. Mycket tråkigare än att stå vid ett löpande band t.ex. Fast hans jobb kanske var att skruva på en kork på parfymflaskor. 3 flaskor i minuten, 60 minuter i timmen, 8 timmar om dagen. Fast jag tvivlar på att han fått en lön på mer än 60.000 i månaden för att göra detta. Dom som gör det jobbet har nog en lön som gör att dom borde stämma arbetsgivaren för låg lön istället!

» Om aggressiva ryssar

I dag är det Ryska Flottans Dag. Det firar dessa aggressiva ryssar till minne av den ryska segern över Sverige i sjöslaget vid Hangö udd 1714. I mer än 300 år har tydligen ryssarna varit en aggressiv fiende till det fredsälskande Sverige. Usch! Inte så konstigt att vi måste rusta vår militär omedelbart.

Inga kommentarer: