torsdag 28 juli 2016

En helt vanlig torsdag

» Nordea igen

Gissa om jag blir förvånad när jag läser om hur Nordea har aktivt hjälpt företagskunder med tvivelaktiga transaktioner i syfte att sänka skatten. Det handlar alltså om skenaffärer med syfte att få ner skatten. Det är den danska tidningen Børsen som avslöjar mer om Nordeas bristande moral. Men enligt Nordea har man naturligtvis inte gjort något fel. Det har man aldrig gjort. Nordeas egen utredning efter avslöjandena i Panama-papperen visade att Nordea hade kanske gjort lite fel och skulle rätta till rutinerna, men man hade inte gjort några fel. Ungefär så kan man väl sammanfatta utredningen.

Jag skäms fortfarande över att vara Nordea-kund. Men jag gitter inte byta med alla autogiron och olika sparkonton osv. Och vart ska man byta? Dom andra storbankerna har inte mycket bättre moral. Det är samma girighet som präglar alla de stora bankerna. De enda som gäller är de stora företagskunderna och ägarnas intressen. Vi andra småkunder är egentligen mest en belastning, men vi behövs så att man har någon att tjäna pengar på.

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos
Jag har flera gånger i kontakter med Nordea framfört synpunkter och frågor angående Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos yttrande om att de flesta kunderna är idioter. Men inte en enda gång har man på det minsta sätt kommenterat eller besvarat mina tankar. Antingen håller man med om att jag är en av dessa 80% idioter, men det kan man ju inte säga rakt ut till mig. Eller också "vågar" man inte på något sätt vara kritisk mot bolagets styrelseordförande. Jag tycker yttrandet säger väldigt mycket och förklarar mycket tydligt hur bankerna resonerar och varför vi vanliga "småsparare" främst ses som en nödvändig belastning för att få in kulor. Kulor som används för att hjälpa de giriga storkunderna att tjäna ännu mer - och helst slippa betala skatt för dom pengarna. - "Vi hjälper dig gärna med ett lämpligt upplägg...."!

"Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Det är alltså vi småkunder som är idioterna enligt Björn Wahlroos medan de finansiella girigbukarna är de med idéer - om hur man slipper betala skatt på pengarna t.ex.

Jag möttes förresten i dag när jag i en bankomat tog ut lite kontanter till min mamma av ett meddelande på bankomatens skärm. Om jag hade gamla sedlar kvar skulle jag skynda mig med att sätta in dom på ett bankkonto! Jo, så stod det. Det var bara framme en kort stund, vilket jag kan förstå. För hur gör man för att sätta in kontanter på en bank?

» Dagens korkade uttalande

Racerbil
- "Det här överdrivna pratet om säkerheten är vansinnigt. Det idiotiska Halo förstör hela F1. F1 måste bli något häftigt så att fansen säger; Det där kan inte jag, det vågar inte jag. Varför var F1 så populärt tidigare? För att risken var en del av sporten."

Det är teamet Red Bulls motorsportchef Helmut Marko som är orolig. Det händer tydligen för få allvarliga olyckor på F1-banorna numera. Nästan inga svårt skadade förare, nästan inga förare som dör! Till råga på allt ska dom införa ytterligare säkerhetsdetaljer som ytterligare minskar risken för skador. Helmut Marko är på krigsstigen mot nya säkerhetsdetaljer på bilarna, det som kallas Halo. Gissningsvis är önskedrömmen att hjälmar, säkerhetsbälten osv också slopas. Flera krascher, mer blod och gärna en begravning lite då och då verkar vara idealet för affärerna.

» Bedragare del 287

Det här mejlet fick jag från Rosella Cash, Raquel Rosario, Delia Frederick och Elva Tillman med exakt samma ordalydelse under några timmar i natt. Alla innehåller en bilaga, en .zip-fil med helt anonymt namn, som t.ex. 2da0411701d6 eller något liknande. Tanken är naturligtvis att jag av ren nyfikenhet ska klicka på .zip-filen. Sedan har jag väl fått något spännande installerat på datorn.

Hi tycker,
Speaking of the event, I attached the annual report that we discussed about

Best regards
Elva Tillman

630e124c2fc4ef2198c82d3752ff97d7

Mejlet avslutas med den sista rappakaljan. Som är olika i alla mejlen men inte heller har något samband med namnet på bilagan. Jag börjar faktiskt bli trött på skiten. Papperskorgen nästa!

Inga kommentarer: