fredag 20 maj 2016

Vem vinner på det?

» Vems intresse?

Helt plötsligt i går så blev det stopp i flygtrafiken några timmar. DÅ blev det full fart på de höga politikerna. Dom riskerade att bli sittande på flygplatsen några timmar. Att tågen står stilla gör inte så mycket, men flyget.... Faktum är att det blivit spännande rubriker i media sedan en TV-mast rasat, flyget fått stopp och lite annat tekniskt strul inträffat samtidigt. Mellan raderna i media och i uttalanden från s.k. experter och proffstyckare kunde man läsa att det troligtvis var den ryska säkerhetstjänsten som testar den svenska säkerheten inför en kommande invasion nästa år. Fast en del av dom där spekulationerna självdog sedan det mesta visade sig ha ganska "naturliga" förklaringar. Dvs det faktum att datorer har skapats för att krångla lite då och då! Vårt samhälle blir allt mer sårbart, det går under om nätet går ner i 10 minuter.

Men, faktum är att i varje fall en av Sveriges stora kommunikationsmaster utsatts för avancerat sabotage. En intressant fråga är alltså vem som gjort detta. Den första frågan man då ska ställa sig är vem som har intresse av att det händer? Och det kan vara många olika. Låt oss börja spekulera:

Frågetecken
1. Kan det vara så att det helt enkelt är någon/några knäppgökar som vill bli omskrivna? När det är obegripliga knäppgökar så finns det inga logiska förklaringar. Alltså inte alls omöjligt.
2. Fanatiska radiostrålningsmotståndare? Egentligen inte helt omöjligt eftersom dom ju delvis ingår i grupp ett. Men, om det varit en sådan grupp hade dom nog publicerat ett upprop och tagit på sig det hela. Annars är det ju ingen mening. Alltså inte så troligt.
3. Grannar som protesterat i åratal mot en störande mast med enorm radiostrålning? Det har vi inte hört talas om i media om några sådana. Så det är nog inte troligt.
4. Ryska säkerhetstjänsten? Som ska testa hur den svenska beredskapen fungerar inför en kommande invasion. Fast det känns inte troligt. Ryssland har (om dom har onda avsikter) inget intresse av att berätta att den svenska säkerheten inte fungerar. Effekten blir ju att det satsas mer på säkerhet. Om Ryssland har onda avsikter vet dom nog redan om att säkerheten är dålig. Och då är det väl bättre att låta den förbli dålig och inte "tvinga fram" höjd säkerhet. Dom är inte dumma! Knappast troligt.
5. Amerikanska säkerhetstjänsten? Egentligen mycket troligare eftersom dom ju borde ha intresse av att få den svenska säkerheten att höjas. Alltså skulle ett sådant här sabotage få just den effekt man vill uppnå. Fast risken finns ju trots allt att man åker fast, så den tar man inte. Det räcker nog med att USA säger till så lyder Sverige och höjer säkerheten. Inte troligt.
6. En konkurrent? Det är faktiskt inte helt ovanligt att mindre seriösa konkurrenter hittar på dumheter mot en konkurrent som leder. Fast, finns det några konkurrenter? Det finns ju i varje fall inga TV-kanaler som vill sabotera för andra TV-kanaler t.ex. Internationellt har det faktiskt hänt att kommersiella radio- och TV-stationer saboterat för konkurrenter. Men i Sverige? Inte troligt.
7. Den svenska säkerhetstjänsten? Det är ju dom som har mest att vinna på det hända. Det kommer ju att sluta med att dom får mer pengar! Dessutom är ju risken för att åka fast mycket liten eftersom man själv utreder händelsen. Troligt? Njä, trots allt inte troligt.
8. Vänsterextremistiska grupper? Finns det sådana? Dessutom begriper jag inte vad syftet skulle vara. Nä, knappast troligt.
9. Högerextremister? Troligare än det förra. Dessutom finns det inom de här grupperna helt vanliga knäppgökar som tror att dom är tuffa när dom hittar på saker som det här. Kanske inte helt otroligt.

Nä, troligast är nog trots allt att det är första alternativet. Någon form av knäppgök / knäppgökar som vill bli omskrivna och njuter av uppmärksamheten. Och det här släkt med den sista gruppen. Min gissning ligger här.

» Åt rätt håll

Som jag sagt innan, så publiceras det så många väljarundersökningar att man skulle kunna bygga upp en hel blogg på att bara spekulera, kommentera och fantisera om alla dessa undersökningar. Men det skulle nog bli ganska enformigt till slut. Alltså bryr jag mig bara om dom ibland. Och när man ju själv kan välja så väljer man ju naturligtvis ut de gånger det ser bra ut. Dagens undersökning i Aftonbladet från Inizio har ju ganska spännande resultat. Så den tycker jag till lite om. Jag bestämmer!

Jonas Sjöstedt
Undersökningens stora förlorare är Socialdemokraterna som får 24,3% (-1,1 procentenheter) och Sverigedumokraterna som får 18,8% (-0,9). Tappar gör också Moderaterna på 23,9% (-0,3) och Miljöpartiet 4,4% (-0,2). Trots ett rejält tapp behåller Socialdemokraterna sin förstaplats medan Miljöpartiets ras fortsätter, men uppenbarligen har bromsats upp. Antagligen finns bara den innersta kärnan kvar. Moderaternas högervridning har ännu så länge inte gett någon positiv effekt på opinionen. Det är väl därför som partimötet i dagarna i Malmö satsar på en ännu värre högervridning till ett gammalt traditionellt Högerparti. Att Sverigedumokraterna tappar är väl egentligen bara en naturlag. Någon gång måste svenska folket inse att detta är en bunt knäppgökar.

Det som gläder mig ännu mer är när jag tittar på vem som är vinnaren. Vänsterpartiet får 9,6% (+1,5). Vänsterpartiets ökning är alltså större än det sammanlagda tappet för S + Mp. Bra går det också för Kristdemokraterna som helt plötsligt får 5% (+1,1). Det hade varit spännande att se var dom kommer ifrån. Upp går det även för Liberalerna som får 4,7% (+0,4) och lämnar den värsta moränen ovanför 4 procents spärren bakom sig. Även Centern på 7,5% (+0,2) har en liten uppgång. De tre Rödgröna partierna får sammanlagt 38,3% medan de fyra Högerallianspartierna får 41,1%. Frågan är om de flesta Borgerliga partiernas högervridning och fjäskande med sverigedumokraternas unkna rasistpolitik gör att man även ska räkna med SD i det borgerliga lägret. Då blir det 59,9%. Dra ner rullgardinen!

Inga kommentarer: