fredag 13 maj 2016

Gnäll, avundsjuka och beröm

» Höj politikerlönerna

Anders Borg letar sin förmögenhet
Jo, jag menar allvar. Höj politikerlönerna. Det är uppenbart att svenska politiker är underbetalda, vilket framgår mycket tydligt när man ser vilka inkomster dom får när dom hoppar av som politiker. Faktum är att lönerna till topposter inom offentlig verksamhet ligger mycket lågt jämfört med vad det "privata näringslivet" betalar ut till sina favoriter. I dagarna kan vi läsa om vår förre moderata finansminister Anders Borg som plockar in stålar på sitt konto via sitt privata bolag i en omfattning som vore otänkbart att betala ut till en politiker. Som jag förstår ligger t.ex. Göran Persson inte så fruktansvärt långt efter. Från sitt relativt nystartade bolag Economic and Financial Management Anders Borg AB kunde Anders Borg förra året plocka ut dels 7,8 miljoner kronor i lön och till det ytterligare ungefär 2 miljoner kronor i aktieutdelning. Något som kan jämföras med den årliga inkomsten på 1,49 miljoner kronor som han fick som finansminister. Det är mer än en sexdubbling på kort tid. Räknat på 40 tim/veckan så blir det 4.700 kronor - i timmen. Inte så illa pinkat! - "För mycket av det goda kan vara underbart" som någon vis person någon gång sade.

» Svensken är intelligent

Donald Trump
Allra intelligentast verkar kvinnor vara. Enligt en undersökning som gjorts (ni vet att jag älskar statistik) så tror 4% av männen i Sverige att deras ekonomi skulle bli bättre av Donald Trump som USA:s president. 0% av kvinnorna har samma åsikt... 36% respektive 33% tror däremot att deras ekonomi skulle försämras av Donald Trump i Vita Huset. Uppenbart är att inte ens den Sverigedumokratiska svansen har så stort förtroende för Donald Trump. Vi får väl hoppas att tillräckligt många amerikaner är så intelligenta att dom inte placerar tokgubben på maktens taburetter.

» Svensken är på tok för korkad

Fimpa - nu
För en tid sedan läste jag att en allt större andel av svenskarna tycker att Sverige blir allt mer nedskräpat. Jag är osäker på om vi blivit sämre på att hålla rent efter oss eller om besparingar gjort att städandet försämrats. Hur som helst är vi mycket ofta på tok för hänsynslösa när det gäller att hålla det trevligt omkring oss. Det handlar t.ex. om alla dessa totalt hänsynslösa rökare som tror att deras fimpar automatiskt försvinner bara för att dom släpper dom på marken. Det är helt uppenbart att tobaksröken försvårar för hjärnan att fungera, precis som alkohol. Rökare och folk som partajat är de som är sämst på att hålla det trevligt efter sig. Folk orkar bära med sig hur mycket som helst av mat och dricka när det ska festas ute i det fria. Men när man stoppat i sig det ätbara och drickbara verkar förpackningarna ha blivit så tunga att dom inte går att bära med sig. Bara släng skiten efter dig verkar vara mottot. Jag är övertygad om att det är alkoholen som får folk att tappa omdömet. Och, eftersom rökare i allmänhet bara släpper fimpen på marken efter sig så måste det vara tobaksröken som också får folk att totalt tappa omdömet. Lär er veta hut!

Inga kommentarer: