torsdag 5 maj 2016

Kristi Flygare har landat

» Korta näsor

Denna något kryptiska rubrik har faktiskt en fullt logisk förklaring. Alla har vi väl använt oss av uttrycket "Tänker inte längre än näsan räcker". Det är naturligtvis detta som föranleder den här rubriken. Jag är nämligen förvånad över att så många människor inte tänker längre än näsan räcker. Låt oss börja med Mona Sahlin. Hon har ju trampat i klaveret rejält tidigare. Hon borde ju begripa att media har full koll på henne. Journalister bara väntar på en chans att sätta åt Mona Sahlin igen. Det blir en fin trofé att sätta på bokhyllan. Journalister håller full koll på vad hon gör. Detta borde hon ju faktiskt vara fullt medveten om. Något som borde göra henne extra noggrann med vad hon gör. Om hon tänkte längre än näsan räckte så skulle hon fundera igenom allt hon gör så att det INTE blir fel. Vara noggrann med att INTE trampa i klaveret. Men, vad gör hon? Hon bjuder journalisterna på en ny trofé. Hon tänker inte längre än näsan räcker. Varför gör du på det viset Mona? Vad är det som gör att många politiker inte är EXTRA noggranna? Begriper dom inte att dom blir fritt villebråd när dom trampar i klaveret?

Nästa grupp som man verkligen om och om igen undrar varför dom inte tänker längre än näsan räcker är elitidrottare. Nu senast har vi ju alla de idrottare som åkte fast i dopingprov efter att ha stoppat i sig den obskyra hjärtmedicinen Meldonium. Bland annat den svensk / etiopiske löparen Abeba Aregawi. Men, hon var ju inte ensam. Det var många elitidrottare som fastnade i det nätet. Hur dumma är dom som bara stoppar i sig för dom okända mediciner som tränaren ger dom? Hur kan dom köpa obskyra kosttillskott på ett gym utan att ha full koll på vad det är? Begriper dom inte att det görs dopingkontroller? Varför tänker dom inte längre än näsan räcker? Hur kan dom vara så korkade så att dom stoppar i sig saker dom inte vet vad det är? Dom vet ju att det görs dopingkontroller. Borde det inte innebära att dom är extra noga med vilka piller dom stoppar i sig? Snarare verkar dom helt aningslöst stoppa i sig både det en och det andra utan att ifrågasätta vad det ska vara för mening med det.

Längre än näsan räcker
Låt oss fortsätta med en del andra som inte tänker längre än näsan räcker. För en tid sedan offentliggjordes det att Migrationsverket handplockat Angeles Bermudez Svankvist till ett speciellt uppdrag. Ett uppdrag som aldrig utannonserats utan Angeles Bermudez Svankvist handplockades till uppdraget. Något som verkligen inte gav upphov till några jubelrop, varken hos Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen. Angeles Bermudez Svankvist fick nämligen sparken som Generaldirektör för Arbetsförmedlingen 2013. Till det jobbet hade hon handplockats av den moderata arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. Det hela slutade dock med förskräckelse. Nu har hon alltså handplockats av Migrationsverket för ett uppdrag som innebär intensiva kontakter med Arbetsförmedlingen! Dom tänker uppenbarligen inte längre än näsan räcker.

Några andra som inte tänkte längre än näsan räckte var Generaldirektören Ingemar Hansson och överdirektören Helena Dyrssen på Skatteverket. När dom fick kännedom om att SVT:s Uppdrag Granskning kollade upp den gamla kompisen Frank Belfrags trassliga skatteaffärer försökte dom varna honom om vad som var på gång. Nu misslyckades dom med detta vilket resulterade i en av de mer komiska inslagen i Uppdrag Granskning när Frank Belfrag försökte gömma sig för SVT:s reportrar. Alla tre jobbade tillsammans på olika departement under den tidigare Högeralliansregeringen. Som andra politiskt tillsatta tjänstemän fick dom lämna när regeringen avgick. Men, dom fick snabbt nya fina jobb. När man har hamnat som Generaldirektör för en myndighet eller som Överdirektör på en stor myndighet så borde man ju faktiskt tänka längre än näsan räcker. Till och med en kortnäst amatör som er bloggare inser att så gör man helt enkelt inte. Varför tänker dom inte längre än näsan räcker? För övrigt kan vi undra hur det kommer sig att skandalen inte blev större än den blev. Hade det varit f.d. socialdemokratiska höga tjänstemän som trampat i klaveret på det här viset hade drevet satt igång rejält i svensk press. Fast där finns ju förstås nästan bara borgerliga tidningar, och dom tänker inte heller längre än näsan räcker.

Sedan läser vi att den tidigare Paradise Hotel-skådisen Sofia, numera Prinsessan Sofia som verkligen har, med hjälp av det Kungliga Hovet, arbetat hårt för att sudda ut nakenbilder på nätet, filmer från Paradise Hotel-epoken och lite mer tvivelaktiga vänner. Det är onekligen inte lätt att gå från en typ av karriär till en annan. Då gäller det verkligen att man tänker längre än näsan räcker. Därför blir man faktiskt något förvånad när man läser att Sofia Kristina Bernadotte startat bolaget SKB Sverige AB i all hemlighet. Kungligheter får nämligen inte bedriva affärsverksamhet. Dom ska vara helt neutrala. Efter all den utbildning i hovetikett som Sofia fått för att kunna passa in bland de blåblodiga så är det onekligen anmärkningsvärt att hon inte tänker längre än näsan räcker. Hon borde ju också begripa att det hela avslöjas förr eller senare på ett eller annat sätt.

» Bedragare del 279

Det var länge sedan jag berättade om något av alla de bluffmejl som trillar in i min e-postlåda varje dag. En del komiska, andra skickliga och en del rent av löjeväckande. I dag har jag fått mejl från Elwood Bass, Jerry Riggs och Chadwick Randolph (alla från olika "sajter"). I varje fall minst dessa. En del kan ju ha fastnat i olika bluff-filter. Hur som helst skriver dessa tre män exakt likadant till mig:

Listen to the world
Hi, sven

Please find attached document you requested. The attached file is your account balance and transactions history.

Regards,
Chadwick Randolph

Och så bifogar dom en fil som heter "transfers_CBA.zip", transactions-F79.zip" eller "transactions-90C.zip". Sedan inleds ett mejl med "Hello, listen" och ett annat med "Hi, tycker". Det ska påpekas att "listen" kommer från en gammal Internetservice som jag var ansvarig för, men som inte uppdaterats på mer än 10 år. Listen to the world.

Hur som helst, öppna ALDRIG bifogade filer i mejl som du är tveksam till. Öppna bara bifogade filer i mejl som du har väntat på. I synnerhet komprimerade .zip-filer ska du vara försiktig med. Troligtvis börjar det kanske inte att ryka ur datorns håligheter, men nästan...

Inga kommentarer: