onsdag 4 maj 2016

En helt vanlig onsdag

» EU:s flyktingfiasko

Jag hade tänkt ägna huvudutrymmet på Sven Tycker i dag till funderingar om svensk flyktingpolitik, EU:s flyktingpolitik och EU:s fjäskande för högerdiktaturen Turkiet. Det finns ju aktuella händelser som ger underlag till funderingar. Vi kan ju t.ex. läsa om Rashed som är asylsökande i Sverige. När han åkte med Øresundståget till Malmö somnade han på tåget och vaknade upp på nästa hållplats - i København! Men, p.g.a. passkontrollerna får han inte återvända till Sverige. Det ID-kort han har som asylsökande godtas inte för att resa in i Sverige. Så nu sitter han i Danmark och kan inte återvända någonstans. Han är inte ensam om situationen. Passkontrollerna mitt i Øresundsregionen är en skandal.

Festung Europa
Sedan läser vi att EU-Kommissionen nu öppnar upp för att låta medborgare i högerdiktaturen Turkiet få visumfrihet för resor till EU. Inte för att dom har uppfyllt de villkor som satts upp för detta. Men det är ett krav från Turkiet för att dom ska ta hand om alla de flyktingar som EU inte vill ha. Så man få ju betala något för att slippa ta sitt ansvar. Egoismen framför moralen - EU:s nya valspråk!

Sedan läser vi om ett EU-förslag som inte kommer att genomföras. Det handlar om hur flyktingarna till EU ska fördelas. Detta ska ske genom att de olika medlemsländerna åläggs att ta emot en viss andel av flyktingarna baserat på tidigare mottagande, storlek och ekonomiska resurser. De medlemsländer som inte tar sitt ansvar enligt fördelningen får böta 2,5 miljoner för varje flykting man vägrar ta emot. Men, eftersom ett stort antal av EU:s medlemsländer i dag styrs av främlingsfientliga eller rent av rasistiska regimer så kommer förslaget inte att genomföras. Det är bättre att skicka flyktingarna till Turkiet! Det är en skam!

Allt det här skulle man kunna skriva ett långt "tyckeri" om. Men jag blir så förbannad på skitsnackande politiker som helt saknar moral att jag är rädd för att det blir för många svordomar. Det är bättre att avstå.

» Skandalen fortsätter

Nordea med den smutsiga byken
Avslöjandena om hur slipsnissarna på de stora bankerna hjälper de "fina" kunderna att smita undan skatten fortsätter. Senast är det återigen Nordea som står med skammen. Den ökände vapensmugglaren Loftur Johannesson från Island (mest känd som ”The Icelander”) fick hjälp att gömma undan sina smutspengar i olika anonyma brevlådeföretag av Nordea. Att inte huvuden har rullat på Nordea är i sig en skandal.

Jag tror faktiskt att Björn Wahlroos, som fortfarande är ordförande för Nordea, syn på saken förklarar mycket mer än vad man kunde tro från början. Den stora skandalen är att den ledande banken i Sverige får fortsätta att ha en ordförande med den här synen på bankens uppgift:

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Jag är alltså en av dom där 80% idioterna som Nordea tar hand om de slantar för, de slantar som är kvar när jag betalt min skatt. Sedan tillhör väl Loftur Johannesson dom där 20% som har idéer och kan placera slantarna i någon brevlåda på någon ö i Västindien så han slipper betala skatter - det kan ju vi 80% idioter göra.

» Farväl

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd har lämnat oss. Han blev 82 år. Carl Fredrik Reuterswärd är väl mest känd för sitt verk Non Violence. Den välkända revolvern med knut på pipan. Carl Fredrik Reuterswärd kommer från en gammal adlig militärsläkt, kanske något som präglade hans syn på saken. De sista åren bodde han i Landskrona här i Skåne. Statyn Non Violence finns bland annat utanför FN-högkvarteret i New York och utanför Centralstationen i Malmö.

Non Violence av Carl Fredrik Reuterswärd

Och lite då och då placeras den som illustration på bloggen Sven Tycker, som tycker att det är en av de mest vältalande konstnärliga verk som existerar. Den knuten säger allt. Tack Carl Fredrik Reuterswärd för den. Den kommer att finns kvar i minnet under överskådlig framtid.

Inga kommentarer: