lördag 21 maj 2016

JAG har rätt

» Vilka ska vi förbinda oss att försvara?

Folkpa... f'låt Liberalerna har alltid kämpat för att Sverige ska överge sin alliansfrihet och istället förbinda oss att hjälpa USA och deras vasaller. Den alliansfrihet som Sverige förbundit sig till sedan början av 1900-talet har folkpartiklar alltid varit motståndare till. Men, alliansfriheten har gynnat Sverige väl. Alliansfriheten innebär att Sverige inte ska förbinda sig som medlemmar av militära allianser. Detta med syftet att kunna vara neutrala vid ett eventuellt krig. Men Folkpa... f'låt Liberalerna och Jan Björklund tycker inte detta är en bra idé. Istället vill Jan Björklund och andra NATO-förespråkare att Sverige ska förbinda sig att ställa upp och kriga för USA. Det USA som kanske snart styrs av en extremistisk knäppgök som Donald Trump. Vi skulle förbinda oss att ställa upp för det Turkiet som i dag under president Erdogan tar steg allt längre från demokrati och istället mot en fascistisk diktatur. Vi ska förbinda oss att kriga för det Österrike som i dag är på väg att få en högerextremist som president. Vi ska förbinda oss att kriga för det Polen som tar steg allt längre från demokrati och allt mer mot en främlingsfientlig högerextremistisk regim. Det är DETTA som ett svenskt NATO-medlemskap innebär. Att gå med i en militär allians innebär inte bara att vi får hjälp, vi förbinder oss också att hjälpa andra. Utan att det kanske ens är den vi förbinder oss att hjälpa som är den angripna parten.

Säg ja till Alliansfrihet
Den svenska alliansfriheten innebär inte att vi nödvändigtvis måste vara neutrala vid en konflikt. Men en alliansfrihet innebär att vi har kvar vår möjlighet att själva välja. I svensk politik har Ryssland alltid utpekats som ett hot. Detta oberoende av om det varit en tsar som styrt, om det varit en kommunist som styrt eller om det varit en korrumperad politruk som styrt. Men faktum är att det är inte Ryssland som historiskt varit i Sverige och kriget. De senaste gångerna Sverige och Ryssland befunnit sig i krig har det varit Sverige som varit inne i Ryssland och krigat. I modern tid är det inte Ryssland som varit runt om i världen och krigat. Det är istället USA och NATO som varit runt om i världen och bombat och invaderat. Krigsinsatser som INTE skapat fred utan snarare skapat ännu mer krig. Talibaner och därmed IS skapades en gång av amerikansk militär som pumpade in vapen till grupper i Afghanistan. Bara dom bekämpade den ryssvänliga regimen i Kabul fick dom vapen. Vapen som sedan skapade de talibaner som vållat så mycket skada. Den amerikanska invasionen av Irak (som skedde på falska premisser) för att störta Saddam Hussein innebar sedan att krigandet spreds ytterligare. Och nu befinner vi oss i den våldssituation som nu förföljer oss under dessa år. En konflikt som skapats av USA. USA och NATO störtade Gadaffi i Libyen, läget i Libyen är idag katastrof. För några dagar sedan argumenterade Folkpa... f'låt Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson för att Sverige ska hjälpa till att beväpna kurderna i norra Irak i sin kamp mot IS och liknande grupper. Samtidigt argumenterar alltså Folkpa... f'låt Liberalerna för att Sverige ska förbinda sig att militärt stödja Turkiet - som befinner sig i krig med kurderna inte bara i Turkiet utan även i t.ex. Syrien. För övrigt är ju de kurdiska grupperna i Syrien de som har haft bäst framgångar mot IS. Samma kurdiska grupper som bombas av Turkiet som Folkpa... f'låt Liberalerna vill att vi ska förbinda oss att stödja militärt. För det är DET som en anslutning till en militär union innebär. Att vi förbinder oss att stödja andra medlemmar i denna militära union, precis som dom förbinder sig att hjälpa oss. Den svenska Alliansfriheten i fred syftar till att vi vid en militär konflikt ska ha möjlighet att förbli neutrala. Ett medlemskap i en militär allians (NATO alltså som Folkpa... f'låt Liberalerna argumenterar för) innebär att vi gör oss av med den möjligheten till val. Vi förbinder oss att stödja en viss part. T.ex. Turkiet, USA, Polen osv.

» Moderaterna vill förstatliga

Anna Kinberg Batra
Jag noterar att Moderaterna under Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra äntligen har insett att statlig verksamhet kan vara riktigt bra. Jag läser nämligen att man från Moderaterna nu vill förstatliga skolor som misslyckats. När privata företag och kommuner misslyckats ska alltså Staten bli den räddande ängeln. Detta eftersom Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra äntligen insett att Staten faktiskt kan bedriva verksamhet effektivt och med god kvalitet - bättre än privata företag. Sedan gäller det bara för Moderaterna att inse att Sveriges unika system där kommersiella företag med vinst till sina ägare som huvudmål får bedriva skattefinansierade skolor inte är smart. Att våra skattepengar får lov att gå till vinstmaximerande privata företag för att bedriva skolor är nämligen i princip unikt i världen. Någonstans måste pengarna till vinsten plockas. Siffrorna visar att det går fler elever per lärare i privata skolor än i kommunala skolor. Lärarna har däremot lägre löner i privata skolor än i kommunala skolor. Däremot har de höga cheferna bättre betalt... Bra Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra, förstatliganden kan lösa många problem.

» Skäms Urban Ahlin

I 30 år har Right Livelyhood Award årligen delat ut sitt pris i Riksdagens andrakammarsal. Det har fungerat perfekt och gett priset lite extra prestige. Men, nu har helt plötsligt Riksdagens talman, socialdemokraten Urban Ahlin, fått för sig att det inte är plats för detta i fortsättningen. Man har helt enkelt inte plats för ett sådant arrangemang - helt plötsligt. Skäms han inte Urban Ahlin? Här har vi inte fått veta sanningen. Kan du inte berätta VARFÖR Urban? Eller du skäms? Det har fungerat i 30 år så att skylla på platsbrist är direkt pinsamt.

Inga kommentarer: