torsdag 26 maj 2016

Skolfiasko

» Det unika Sverige

Det svenska s.k. "Friskolesystemet" är unikt i världen. Det är inte unikt att det finns "friskolor", alltså privata skolor som finansieras med skattemedel. Men, Sverige är unika i världen som låter dessa skattefinansierade skolor drivas av kommersiella företag med vinstsyfte och som delar ut vinstmedel tillbaka till ägarna. Vi är unika i världen som tillåter skattefinansierade skolor att drivas av vinstmaximerande företag. Däremot är det inte ovanligt i världen att skattefinansierade friskolor drivs med olika pedagogiska eller ideella mål.

Friskola
Det här unika systemet får sina effekter. Vi har tidigare kunnat läsa att personaltätheten på friskolor är lägre än i kommunala skolor. Det finns helt enkelt färre lärare, de lärare som finnas har fler elever att ta hand om. Någonstans måste man ju spara så att det blir ett överskott som kan betalas ut till ägarna. Det är också klarlagt att personalens löner är lägre på friskolor än i kommunala skolor. Som sagt, någonstans måste man ju spara in så att det blir pengar över att betala ut till ägarna. Trots färre personal och lägre löner är det inte alltid det lönar sig. Då lägger man helt sonika ner och överlåter till kommunerna att lösa problemen. Så skedde nyligen här i Åstorp när Peter Svenskolan visade sig ha för låg lönsamhet - nedläggning med kort varsel.

Allt det här får också konsekvenser. Utvärderingsmyndigheten IFAU har granskat skillnaderna i de nationella proven. Denna granskning visar att elever på friskolor har sämre resultat på de nationella proven än vad elever har på kommunala skolor. Däremot visar det sig att eleverna bedöms mer positivt på proven av lärarna på privata friskolor jämfört med lärarna på kommunala skolor. När proven rättas av "neutrala" rättare kan man se att friskolorna har en mer generös rättning. Mycket förenklat kan man säga att man lär sig mindre men får bättre betyg på friskolor. En nyttig lärdom för barn - livet är orättvist!

Hur som helst ser vi ett skäl till att de svenska skolresultaten sjunker. Det är inte bara mobilerna som är skälet...

Inga kommentarer: