fredag 29 april 2016

Verkligheten

» Jakten på fuskarna

Det kommer ständigt nya avslöjanden om hur skattefifflarna gör allt för att slippa betala skatt på sina inkomster. Nya avslöjanden av hur s.k. "seriösa" institutioner hjälper dessa fifflare. Senast har finska YLE (Finlands motsvarighet till SVT/SR) avslöjat hur svenska banken SEB genom ett dotterbolag LWM under många år hjälp svenska företag och företagare att smita undan skatten genom att skapa anonyma brevlådeföretag i skattesmitarparadis. Avslöjandena kommer att fortsätta. Var så säkra.

Det är därför jag blir så glad när våra borgerliga högerpartier nu vill ta i med hårdhandskarna mot fuskare som lurar statskassan på pengar. Det är faktiskt skönt när även borgerliga partier inser hur mycket de girigas obefintliga moral kostar alla oss andra skattebetalare. Alltså, sjuka ska få sin ersättning från försäkringen sänkt och den s.k. stupstocken ska återinföras. A-kassan ska sänkas och kraven skärpas med utökade kontroller. Kraven för Försörjningsstöd (dvs det ni normalt kallar socialbidrag) ska skärpas och kontrollen med hembesök och liknande ska utökas. Ja, just det. Det är inte skattefifflarna som ska jagas, det är sjuka, arbetslösa och fattiga som ska jagas.

Är det någon som är förvånad? Borgerliga politiker lyder bara sina uppdragsgivare. Skattefifflarna ska istället premieras med ytterligare skattesänkningar samt att den bidragsberoende sektorn ska utökas. (Bidragsberoende sektorn är alltså ROT och RUT). Det finns skillnader mellan blocken. Det märks på vems uppdrag man verkar.

» De växande klyftorna

Just nu pågår avtalsrörelsen. Riktmärket på 2% får, enligt arbetsgivarnas organisationer, inte överskridas eftersom detta skulle innebära den svenska nationens undergång. Men, det finns dom som den här regeln inte gäller för. Dom som sitter allra högst upp hos dom som tycker att för stora ökningar innebär den totala undergången. Jag såg statistik över hur de högst betalda VD:arna ersättningar utvecklats jämfört med en vanligt industriarbetare. Som alltså absolut inte kan få mer än 2%. 1950 motsvarade de 50 högst betalda VD:arna 26,1 industriarbetarlöner. Den siffran sjönk fram till 1980 då den var nere på 9,1 industriarbetarlöner. De kommande 20 åren fram till år 2000 hade den mångdubblats till 46,4 industriarbetarlöner. Och sedan dess har det fortsatt uppåt och förra året låg siffran på rekordnoteringen 53,7 industriarbetarlöner. Så man kan ju förstå att industriarbetarlönen inte får stiga för mycket då skulle ju VD-lönen bli totalt orimlig! Läs gärna listan på gubbarna (det är nästan bara det) som tvunget ska ha så mycket slantar till kontot att dom inte har en chans att använda dom.

Fast det finns dom som är ännu värre. Googles VD Sundar Pichai fick förra året mer än 100 miljoner dollar i ersättning. Det är drygt 90.000 kronor i timmen, dygnet runt och 7 dagar i veckan. Eller räknat på normal arbetstid nångdubbelt mer än en normal årslön i timmen. Antagligen har man valt fel karriär.

Inga kommentarer: