lördag 9 april 2016

Slantarna talar sitt eget språk

» Från Bjuv till Jungfruöarna

Jonas Sjöstedt i Bjuv
Det har i dag hållits en manifestation i grannkommunen Bjuv, i protest mot anonyma skattesmitares beslut att lägga ner Findus i Bjuv. Det som i dag än så länge är Findus startade i Bjuv för mer än 100 år sedan. Namnet Findus (som betyder FruktINDUStri) togs på 1940-talet när företaget ägdes av Marabou. Sedan dess har andra ägare passerat revy. Bland annat ägdes Findus under många år av Nestlé. På senare år har ägarbytena skett i en allt snabbare takt och med allt anonymare ägare. I slutet av förra året köptes hela Findus upp av Nomad Foods som är ett företag bildat 2014 men redan, genom upprepade uppköp, störst i Europa på fryst mat. Företaget är registrerat i "skattesmitarparadiset" Brittiska Jungfruöarna och köpet av Findus gjordes med ett enda skäl. Att göra sig av med en konkurrent och komma över varunamnet. Det tog bara några månader innan man offentliggjorde beslutet om nedläggning och flytt av produktionen till Tyskland. Att företaget är lönsamt, nyligen gjort stora investeringar och av avgörande betydelse för orten och omgivningen har ingen betydelse när kapitalets kolosser talar. Det gäller att göra kortsiktiga vinster, placera dessa i "skattesmitarparadis" och plocka ut så mycket slantar som möjligt på så kort tid som möjligt utan att ta något ansvar för något annat än det egna bankkontot - som är placerat i någon brevlåda i något anonymt skattesmitarparadis.

I dag har det hållits en manifestation i Bjuv. Enligt rapporter med mer än 3.000 deltagare och med politiska och fackliga inslag från olika håll. Ett mycket uppskattat tal hölls av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Men som kan ses av bilden, som jag stulit utan medgivande - hoppas du förlåter, var det ingen partipolitisk manifestation. Tyvärr missade jag själv det hela, ibland måste man prioritera familjen. Men jag passerade Bjuv med tåget och ska erkänna att jag aldrig sett så mycket folk i Bjuv.

Den helt obegripliga nedläggningen drabbar inte bara alla de som direkt jobbar på Findus. Senast i dag såg jag att Vrams Gunnarstorp som tillverkar biogas, som bland annat används av biogasdrivna bussar i Skåne, hämtar en stor del av sin råvara från restprodukter som levereras från Findus. Nästan lika många odlare (främst ärtor) i NV Skåne, som anställda på Findus, är beroende av leveranser till Findus. Sedan kommer alla andra leverantörer, serviceföretag och så vidare. För att inte tala om affärer och liknande i Bjuv som servar anställda och andra beroende av Findus. Nedläggningen är alltså en katastrof för en liten kommun. Allt detta för att några anonyma skattesmitare "bosatta" i en brevlåda på en liten ö i Karibien vill göra snabba vinster - som man inte tänker skatta för. Den medborgare som inte funderar över sin politiska hemvist när sådant här avslöjas är inte normalt funtad.

Jag tar för givet att svenska medborgare efter att nedläggningen fullföljts inte köper en enda produkt från företag som ägs av Nomad Foods. Det finns alternativ.

När jag är inne på ämnet kan man ju inte låta bli att ytterligare reflektera över de s.k. Panama-dokumenten. I en liten notis hos BBC läser jag att den advokatbyrå i Panama, Mossack Fonseca, som är centrum för skandalen, fått sitt kontor i El Salvador genomsökt av polisen. Mossack Fonseca begriper inte ett dugg av upprördheten. Dom menar att dom inte har gjort något fel. Dom har ju bara hjälpt kapitalägare att skapa brevlådeföretag. Om dom sedan gjort detta för att smita från skatten , gömma svarta pengar eller något annat har dom inget ansvar för. Dom gör ju bara sitt jobb som advokater! Hur som helst börjar dom inse att dom ligger risigt till. Dagen innan polisen gjorde sin räd på kontoret hade man plockat ner skylten från väggen...

Det är dags att byta politik! Tack Jonas Sjöstedt för ett bra tal!

Inga kommentarer: