tisdag 12 april 2016

Klassamhälle, Kapitalism och Rasism

» Dom som inte behöver strejka

Pengar
I dag bryter strejk ut på en del av arbetsmarknaden. Bland annat Byggnads är inte nöjda med vad arbetsgivaren är villiga att erbjuda. Detta medan Byggnadsarbetsgivarna är upprörda. Nu har ju "märket" satts i de första avtalen, och att erbjuda mer än det vore en säker konkurs för hela det svenska samhället. Egentligen har man ju inte råd med några löneökningar alls, egentligen borde lönerna sänkas. Men nu är de svenska arbetsgivarna så enormt generösa att man faktiskt erbjuder cirka 2%. Om man ska tolka arbetsgivarrepresentanternas uttalanden så tar dom nog de löneökningar som erbjuds ur sina egna privata fickor. Fackets fruktansvärda omdömeslöshet kommer att driva vårt land till konkursens brant.

Med tanke på ovanstående så var det spännande att läsa Dagens Industri i dag. Dom berättar om Ericssons VD Hans Vestberg. Förra året gick hans ersättning upp 10% och han fick då 61,2 miljoner kronor. Det innebär att hans totala lön sedan 2011 gått upp med 80%. Skulle man inte kunna tänka sig att VD:n satte märket? Personalens lön går upp med samma procentsats som VD:ns lön går upp? Ju högre upp i hierarkin desto större föredöme för de andra är man. Det är för Hasse främst det som kallas "kortsiktig rörlig ersättning" som har gått upp. Den har sedan 2011 ökat med 479%. Hur den beräknas är dock hemlighållet... Det är i varje fall tur för Hans Vestberg att det inte baseras på kursutvecklingen, för den har visst inte varit så bra. Men antagligen är det så att hans jobb inte är så konkurrensutsatt. Det är väl nästan ingen som vill vara VD för Ericsson, så man måste betala rejält för att få någon att ställa upp. Eller vad tror ni?

» Skillnaderna görs tydliga

I söndags konstaterade jag att vår borgerligt dominerade media, främst på ledarplats, har svårt för att bli upprörda över skattesmitarbolags ansvarslöshet. Typ Nomad Foods på Brittiska Jungfruöarna och deras nedläggning av lönsamma Findus i Bjuv bara för att bli av med en konkurrent och samtidigt komma över ett varunamn. På borgerliga ledarsidor är man rädda för att dra den typen av slutsatser eftersom det ju skulle kunna tolkas som en kritik av den fria kapitalismen. Ett exempel på detta är Maria Ludvigssons rader i Svenska Dagbladet i dag. Rader som ju faktiskt i princip uppenbarligen går ut på att det är sossarnas fel att skattesmitare saknar moral och ansvar. Att kritisera kapitalet är ju inte tänkbart i detta moderata husorgan. Och inte blev det bättre av Spotifyägarnas krokodiltårar i Veckans Affärer. Maria Ludvigsson fick skriva om sina rader. Fast hon glömde faktiskt Spotifyssnubbarnas främsta klagomål. Det byggs alldeles för lite hyresbostäder i Sverige! Istället har det satsats på bostadsrätter och villor. Att från en moderat erkänna att det är ett fruktansvärt misstag all den omvandling av hyresrätter till bostadsrätter som skett i Sverige är ju otänkbart. En utveckling som varit ivrigt påhejad av just moderater och andra borgerliga politiker. Nä, när den borgerliga åsiktsapparaten får råda så är allt sossarnas fel. Det är liknande resonemang som gör att åsiktsmaskiner på den högra planhalvan ofta försvarar skatteflykt med att skatterna är så höga. Däremot inga antydningar om att försvara en snattare med att hen inte har pengar till mat. Det är helt enkelt så enkelt som att man från den här högergruppen av åsiktsmaskiner försvarar allt som kommer från den med makt och rikedom. Målet är att den som har skall ha mer. Sann högerpolitik helt enkelt.

» Sverigedumokraterna gläds

De sanna Sverigedumokraterna
Jag läser i en intervju i Aftonbladet att Sverigedumokraternas Jimmie Åkesson räknar med att sitta i 10 år till. Kul för honom, försörjningen är ju räddad i varje fall. För övrigt noterar jag att han nu uppenbarligen gett upp tanken på att man skall vara ett parti mitt emellan blocken. Numera är det snarare ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna som känns naturligt för honom. Det är nog så att han noterat att det är de två partier som varit skickligast på att anpassa sig till Sverigdumokraternas främlingsfientliga politik. Min favoritstartsida när jag surfar, Superstart, har i dag haft en omröstning i just den frågan. Dagens fråga är "Tror du något parti kommer börja samarbeta mer med SD?" 41% av användarna tror faktiskt inte att så kommer att ske. Men faktum är att 44% tror att det främst är Moderaterna som kommer att samarbeta med Sverigedumokraterna. Dom står i en klass för sig. 19% gissar på Kristdemokraterna, hela 11% tror att Sverigedemokraterna kommer att samarbeta mer med Sverigedumokraterna! "Vinnare" är Miljöpartiet (2%) och Vänsterpartiet (3%). Centern och Socialdemokraterna får 6% vardera och Liberalerna 8%. Jag tror faktiskt också att M och Kd inom kort kommer att ytterligare närma sig Sd. Om Kd överlever är dock tveksamt? Kanske väljer M efter nästa val hellre Sd än de andra borgerliga kollegerna för att kanske få ihop en majoritet.

Annars ser jag att sverigedumokraten Mattias Karlsson gläds över att den ökända rasisten Beatrix von Stoch bestämt sig för att ansluta sig till Sverigedumokraternas partigrupp i EU-Parlamentet. Hon är känd för yttranden som "skjuta flyktingar", förbjuda abort, fördöma kondomer, antisemitism och förminskande av Hitlers ansvar för Förintelsen. Jag förstår att Sd:s Mattias Karlsson gläds!

Annars kan vi konstatera att det rasistiska våldet i Sverige fortsätter. I helgen brann en muslimsk friskola i Malmö och Polisen verkar nu vara klara över vilka som ligger bakom branden. Gissa vilka? Jag råkade vara in i helgen och läsa på ett par av dessa avskrädeshögar på Internet som sprider rasismgödslet. Och att läsa kommentarerna till en nyhetsnotis om den här branden kunde göra vem som helst illamående. Det var glädje över branden men beklagande över att det inte var någon som brann inne. Den Sverigedumokratiska svansen är en skam för Sverige och en direkt skam att Sverigedumokraterna inte kan ta direkt avstånd. Men det vågar man inte eftersom det är deras egna supportrar som sprider smörjan.

Inga kommentarer: