tisdag 5 april 2016

Panama-dokumenten fortsätter

» Det kommer mer

Panama-dokumenten fortsätter att prägla en hel del av debatten. Vilket är fullt naturligt. Och avslöjandena börjar också få en del verkliga effekter. Uppenbart är att Nordea tagits helt på sängen av avslöjandena. De första dagarnas bortförklaringar och undanflykter är bevis på detta. Bankens ledning har nu förstått att ilskan bland "vanliga" kunder är stor. Lämnar de många "vanliga" kunderna kan dom sitta där med sina rika smusslande knösusar. Dom räcker inte till för att Nordea ska kunna fortsätta att vara en ledande bank. Alltså verkar ledningen ha insett att det faktiskt är allvar. Senaste nytt är att banken lovar att säga upp kontakterna med advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. För min del räcker det inte!

De sanna bankerna
Ett land där avslöjandena verkligen har fått effekter är på Island. Där har ju flera ledamöter av den borgerliga regeringen avslöjats som insyltade. Statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson från högerpartiet Framstegspartiet ansåg först att han inte gjort något fel. Men sedan 10.000-tals demonstranter krävs hans avgång har han nu efter att ha fått Nej på begäran om nyval istället valt att avgå. Frågan är om detta räcker sedan flera av regeringsledamöterna avslöjats inblandade. Detta får framtiden utvisa. Klart är att en stor del av den isländska befolkningen slutgiltigt tappat förtroendet.

I morgon kommer det troligtvis att avslöjas namn på en del av de svenskar som verkar ha tyckt att det var säkrast att gömma undan en del av tillgångarna på anonyma brevlådekonton på öar runt om i världen. Jag undrar om det är ett antal herrar och damer som just nu känner oro och kanske ångrar sig lite smått. Men, det är lite sent påkommet nu. Bland andra avslöjanden är att flera personer i franska högerextrema Nationella Frontens lednings närhet gömt undan stora summor pengar med hjälp av Mossack Fonseca i Panama. Allt för att försöka tvätta dom rena. Enligt uppgifter härstammar läckaget från en hackad e-postserver. Advokatbyrån kallar de läckta 2,6TB datan för ett "framgångsrikt men begränsat dataintrång". Den intressanta frågan man ställer sig då är hur mycket mer det finns om detta vara "begränsat"? Kan man vänta mer?

Det är verkligen dags för oss "vanligt folk" att göra klart för de privilegierade grupper som väljer att smita undan sin del av vårt gemensamma ansvar att om dom smiter så tänker vi göra vad vi kan för att dom inte ska tjäna några nya slantar. Säg upp bekantskapen med de som visar att deras moral än tänjbar, när dom kan välja mellan att ta sin del av det gemensamma ansvaret eller välja att smita undan. Det kan gälla banker, det kan gälla företagare, det kan gälla politiker, det kan gälla företag eller helt enkelt "kändisar".

Inga kommentarer: