onsdag 6 april 2016

Mer hackande på Nordea

» Nordea gör en hemställan

80% idioter enligt Nordea
Jag noterar att Nordea nyligen gjort en "hemställan" om ändrade skatteregler som ska eliminera risken för att inkomster ska kunna dubbelbeskattas. Enligt rykten håller Nordeas ledning på att förbereda ännu en hemställan till politikerna om en förändring av reglerna för beskattning. Enligt det förslag som Nordea håller på att fila på så ska skattereglerna utformas på så sätt att det omöjliggör för företag att gömma undan tillgångar i anonyma postboxar i det som kallas "skatteparadis". Enligt läckor från banken går deras förslag bland annat ut på att banker ska göras skyldiga till att motverka alla former att fiffel med skatter och tillgångar. Eller vad tror ni?

På tal om Nordea så avslöjar Uppdrag Granskning i dag att Nordeas Luxemburgkontor ganska nyligen medverkade i att via upplägg i "skattesmitarparadis" låna ut mångmiljardbelopp till den kazakiske oligarken Serzjan Zjumasjov. Det hela har tydligen skett via den nu aktuella advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama, som Nordea i princip säger sig ha sagt upp bekantskapen med 2009. Något som uppenbarligen är en ren lögn. I varje fall för kontoret i Luxemburg. Jag tar för givet att huvuden kommer att rulla på Nordea. Det är nog enda chansen för banken att behålla någon form av förtroende - och kunder. Vanligt folk har verklig anledning att fundera på om Nordea är det rätta valet. Vad erbjuder Nordea bättre än andra banker? Mer än möjligen möjligheten att smita med pengarna till brevlådor i skattesmitarparadis?

» Den "vänstervridna" TV:n

Sveriges Television
En ständigt pågående debatt i Sverige är kritiken från den högervridna debatteliten som hävdar att TV är vänstervriden. Dvs dom tycker inte att SVT är tillräckligt högervridet, så då upplever dom det hela som vänstervridet. Vissa vänstergrupper tycker samtidigt att TV är lite väl högervridet så gissningsvis är det i genomsnitt ganska bra avvägt egentligen. Men, det är ju möjligt att SVT (för det är ju SVT debatten handlar om) inte försvarar det nuvarande samhället och etablerade sanningar tillräckligt så då är man ju vänstervriden - enligt högern alltså. Men, som sagt, det är möjligt att SVT har blivit lite mer vänstervridet på senare år. En av de mest framträdande politiska reportrarna och kommentatorerna i SVT:s sändningar hette Lars Adaktusson. När han för några år sedan slutade som politisk reporter på SVT avslöjade han sig som Kristdemokratisk politiker. Och en ytterst enkelspårig sådan också. I dag sitter Lars Adaktusson i Europaparlamentet för Kristdemokraterna och har inte direkt gjort sig känd för särdeles balanserad politik. När han försvann tog ju helt klart SVT ett steg åt vänster eftersom delar av högervridningen försvann.

Inga kommentarer: