torsdag 13 mars 2014

Om Moderater

Pinsamt Fredrik Reinfeldt: För mindre än en månad sedan gick Högerregeringen under Anders Borg ut med att man skulle sänka studiebidraget till de studerande med 300 kronor samtidigt som man höjde lånedelen. Något som fick rejäl kritik - från ALLA. Jag tror i princip inte jag hört någon försvara sänkningen - förutom Anders Borg och Fredrik Reinfeldt alltså! I dag tvingades därför vår allenarådande statsminister bita i det sura äpplet och i samband med en pinsam intervju i SVT:s Rapport berätta att man lyckats hitta en finansiering så att man inte behöver sänka bidragsdelen. Det blir ytterligare några örens höjning av alkohol-, tobak- och fordonsskatten! Fantastiskt skickligt att komma fram till den lösningen. Att se intervjun på TV var ett riktigt nöje, det märktes att Fredrik Reinfeldt önskade att han hade befunnit sig precis var som helst förutom framför TV-kameran. Men, det är ju bra med en handlingskraftig regering... Frågan är vad man kan lita på i fortsättningen? SVT, DN, SvD och SDS.

Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt
Fortsätt granska Calle Stropp: Tidningen ETC granskar i dagens nummer vår Utrikesminister Carl Bildts solorace. Något som jag är förvånad över att ingen annan gjort långt tidigare. Hur kan en minister som tillrättavisar sin egen chef komma undan? Hur kan en minister med alla dessa skandaler bakom sig komma undan? Hur kan en minister trampa i klaveren regelbundet och komma undan? Hur kan en svensk Utrikesminister få karakterisera ett nynazistiskt extrem nationalistiskt parti med orden: - "Europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra" och komma undan? Jag läser förresten att Calle begärt att få informera Riksdagen om läget i Ukraina. De orden litar jag inte på! Jag har förresten fortfarande inte fått något besked på om Calle Twitters twittrande och bloggande är Sveriges officiella politik eller Calles personliga åsikter. Regeringskansliet vägrar besvara min fråga!

Dagens citat: Politikers arbetsuppgift är att ha synpunkter på saker - i stort och i smått. Hos tidningen Re:publik läser jag om våra Riksdagsledamöters synpunkter på den mat som serveras i Riksdagshuset. Och de här raderna från en av våra Moderata riksdagsledamöter förtjänar större spridning: - "Har nu ett par dagar frekventerat olika näringsställen i 'huset'. Jag har noterat att det är så gott som omöjligt att kunna köpa en måltid där inte någon ingrediens är 'Ekologisk'. Detta är dyrt, dåligt, miljöförstörande och osolidarisk. Jag vill kunna äta här utan att bidra till detta slöseri. Därför KRÄVER jag att minst en dagens intet innehåller några 'ekologiska' produkter och att smörgåsutbudet hålls fritt från dessa." Ja, det är inte lätt att vara Moderat i dagens samhälle. I opinionen ser det lite risigt ut, och till råga på allt så serverar restaurangen i Riksdagshuset ekologisk mat. Usch! Inte lätt att vara Moderat!

Militärhetsarna misslyckas fortfarande: En ny opinionsundersökning som gjorts av Novus angående svenskarna inställning till NATO-medlemskap visar att stödet för detta har minskat. Förra gången man gjorde undersökningen i samband med stora rubriker i media om Ryskt bombflygs övningar över Östersjön var stödet större än när man nu gör om undersökningen i samband med de stora rubrikerna om rysshotet i samband med konflikten i Ukraina och om Krim. Totalt svarar nu 31% att dom önskar ett svenskt medlemskap i NATO medan 42% säger Nej. En intressant fråga är hur stort stödet för ett medlemskap hade varit om undersökningen gjordes efter en seriös debatt om fördelar och nackdelar och inte bara när media blåser på om rysshotet. Verkligheten är att det stora hotet mot stabiliteten är den ständiga utvidgning av NATO som sker och som omringar Ryssland allt mer och kommer allt närmare Rysslands egna gränser. Vad som sker är att Ryssland känner sig allt mer hotat. När det gäller Krim är halvön för Ryssland extremt viktig för vad dom upplever som sin säkerhet. Det är i princip på Krim som Ryssland har sina enda återstående militärbaser utomlands. Baser som man i Moskva upplever som livsviktiga för att ha en utväg via Svarta Havet och Bosporen. Det är inget försvar för det ryska agerandet, men det är en förklaring.

Inga kommentarer: