fredag 28 mars 2014

En underbar vårdag

Väljarundersökningsfrossan börjar: Så är det dags igen med nya väljarundersökningar. I dag är det Dagens Nyheter som publicerar sin undersökning som görs av Ipsos. DN satsar på rubriken att Kristdemokraterna fortsatt ligger under spärren, där dom nu legat i ett halvår. Vi kan alltså gissa oss till att paniken börjar bli allt större på Göran Hägglunds kansli. Annars är där inga jättestora förändringar sedan förra månaden. De två stora förlorarna är de två stora, Socialdemokraterna på 33,5% (-1,6) och Moderaterna på 23,6 (-1,1). De två stora vinnarna är Miljöpartiet på 10,4% (+1,4) och Folkpartiet på 6,9% (+0,9). För övrigt ligger Sverigedemokraterna på fjärde plats, långt från 3:e, på 7,8% (-0,1) med Vänsterpartiet i hasorna på femte plats med 7,6% (-0,2). Centerpartiet lyckas precis kravla sig över spärren till 4,1% (+0,6). Men det var innan Maud Olofsson och Annie Lööf stod för vårens största politiska klavertramp. Kristdemokraterna ligger alltså fast förankrade under spärren på 3,7% (+0,2). Av detta kan vi slå fast att det Rödgröna blocket fortsatt leder med 51,5% (-0,4) medan Högerblocket inklusive Sverigedemokraterna får ihop 46,0% (+0,5). Med den hastigheten hinner man inte ikapp. Och om ett eller båda av Kd och C åker ut så hinner man verkligen inte ikapp. Av Fredrik Reinfeldts uppträdande på senare tid får man nästan intrycket att han gett upp och inte VILL vinna valet.

Uppblåst bubbla: Det i viss mån svenska spelföretaget King gjorde ingen större succé på New York-börsen. Snarare skrattar man åt raset på kursen. Egentligen är det skrattretande att bolaget när det introducerades hade åsatts ett värde som var horribelt. Introduktionsvärdet på spelbolaget motsvarade värdet på hela den svenska ICA-koncernen. Och detta för ett bolag som i stort sett lever på ett gratisspel till mobiler. Med 99% sannolikhet är detta en av de större bubblorna på börsen på senare tid. Bolaget är ju egentligen svenskt, men kallar sig av "skattetekniska skäl" för irländskt. "Skattetekniska skäl" handlar alltså om att smita undan skatt och lägga slantarna i egen ficka istället.

Mer frossande i Maud och Annies klavertramp: Att Maud Olofsson trampat rejält i klaveret verkar i stort sett alla utom Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt ha insett. Där har ju istället allra helst Annie Lööf trampat ner sig i exakt samma klaver. Svenska Dagbladet sätter som rubrik "Har Maud Olofsson tappat minnet?" Och man undrar hur hon kan skylla på att hon inte kommer ihåg vad som hände för 5 år sedan när hon precis gett ut memoarer där hon kommer ihåg barndomen som om den var i dag. I den tryckta tidningen är rubriken: - "Olofssons glömska märklig". Och man råder de stora koncerner som tagit in Maud Olofsson i styrelserna att dra åt sig öronen. En dam med detta dåliga minne på ålderdomen kan inte vara lämpligt att ha i styrelsen. Däremot vill jag inte vara lika elak som SvD som antyder att hon fått välbetalda styrelseuppdrag som tack för hjälpen tidigare. Elpriserna har hållits uppe - styrelsepost i vindkraftföretaget Arise. Sänkt krogmoms - styrelsepost i branschorganisationen Visita. Även ÅF och LKAB har t.ex. tyckt att Mauds kontakter kan vara bra att ha i styrelsen. Men det är klart, direktkontakter in i politikens värld är bra att ha. Hoppas bara att hon kommer ihåg namn och telefonnummer att ringa...

Inga kommentarer: