söndag 23 mars 2014

Gnäll och beröm

Om våra fega politiker: Jag läser ännu ett exempel på att ekonomerna tycker det var fel att avskaffa Fastighetsskatten. Även Anders Borgs egna ekonomer tycker nu att beslutet var felaktigt och skadligt. Men fortfarande "skryter" våra Högerallianspolitiker om "avskaffandet". Senast hörde jag Annie Lööf känna stolthet över att hon varit med om att "avskaffa" Fastighetsskatten, som hon i veckan uttryckte det. Men det är ju förstås något som säger mer om Annie Lööf än om det kloka i beslutet. Och egentligen handlade det ju inte ens om ett avskaffande utan om en rejäl sänkning för de som ägde dyra fastigheter i storstäderna medan vi ute på landet som äger mindre dyra fastigheter fortfarande betalar ungefär lika mycket som tidigare. Ekonomerna tycker att Fastighetsskatten är en effektiv och bra skatt som ger säkra inkomster och som det är svårt att fiffla med. Men det blev ju en bra skattesänkning för de Moderata kärnväljarna, så då får man svälja nackdelarna.

Om Högerns jakt på arbetslösa: När man från samhällets sida vill att medborgarna ska handla på ett visst sätt så kan man använda piska eller morot. Man kan använda piskan genom att t.ex. förbjuda, inskränka, införa böter eller straffa på annat sätt. Och man kan använda morötter genom att dela ut belöningar i form av bidrag, skattesänkningar eller på andra sätt belöna de som gör som man önskar. Det utmärkande för den Högerregering som vi har nu är att morötter används när det gynnar etablerade människor lite högre upp på samhällsskalan medan piskan används mot de mindre privilegierade i samhället nedre botten. För att få sjuka att bli friska används piskan. För att få arbetslösa att få jobb används piskan. För att få förmögna eller högavlönade att handla på ett för samhället förmånligt sätt används morötter i form av skatteavdrag eller rena skattesänkningar. Tyvärr är piskan mot sjuka inte effektiv. En sjuk eller skadad människa blir inte frisk för att man får sjukpenningen indragen. Och det blir inte fler jobb för att arbetslösa straffbeskattas, får sin ersättning sänkt eller en massa byråkratisk administration införs för att kontrollera och göra det besvärligt. Ett exempel är regeln om att den som är deltidsarbetslös bara kan få A-kassa i 75 dagar. Eftersom våra styrande högerpolitiker utgår ifrån att arbetslösa egentligen bara är lata och vill leva på bidrag är ju teorin att om man inte kan hålla på och stämpla upp sin deltid så kommer man istället att börja jobba heltid. Och det hela bygger på att den som jobbar deltid och stämplar upp gör detta frivilligt eftersom man inte VILL jobba heltid. Nu visar en utvärdering att det inte alls blivit färre deltid och fler heltid sedan "piskan" infördes. Verkligheten var ju istället den att de som jobbade deltid och stämplade upp helt enkelt inte KUNDE få någon heltid. Det var arbetsgivaren som var bromsklossen, inte den arbetssökande. Istället har vi fått en situation där arbetslösa tvingas tacka nej till jobbinhopp eftersom dom kanske förlorar pengar på att jobba. Lön för 1-2 dagar är kanske mindre pengar än A-kassa för en hel vecka. Och om jag jobbar 1-2 dagar en vecka så kan jag ju inte få A-kassa för övriga dagar när dessa 75 dagar är förbrukade. Men, så långt tänker inte en Moderat som Elisabeth Svantesson, som ju är Arbetsmarknadsminister. I hennes värld är arbetslösa egentligen bara arbetsslöa som vill leva på bidrag. Och då är piskan det enda som hjälper - tror hon.

Carl Bildt festar
Dagens eloge (till Jonas Sjöstedt): Jag läser att Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gett Carl Bildt rejäl kritik. - "Han har inte haft några problem att vara tydlig mot Ryssland, men han har haft väldigt svårt att kritisera att det sitter ett fascistiskt parti i regeringen i Ukraina". Det är inget problem med att ge kritik till Ryssland för "annekteringen" av Krim. I FN-stadgan står: - "FN-stadgan förbjuder anfallskrig och annektering av andra länders territorium. Militärt våld är över huvud taget inte tillåtet utom i självförsvar eller med mandat från FN:s säkerhetsråd". Alltså är Rysslands agerande ett brott mot FN-stadgan - punkt slut. Precis som Israels ockupation av palestinsk, syrisk och libanesisk mark osv. Eller USA:s regelbundna invasioner av olika länder runt om i världen. Fast när detta skett har det varit ganska tyst med kritiken. Och att kritisera det faktum att den tillfälliga regering som tagit makten i Ukraina efter en kupp innehåller ett fascistiskt / nazistiskt parti är det också tyst om. Istället hävdar Carl Bildt att: - "Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd". Det handlar alltså tyvärr om att mina vänner gör aldrig fel, mina fienders fiender är alltid mina vänner och mina vänners fiender är alltid fiender. Det finns bara onda och goda, inget däremellan. Någon realism i yttranden och handlanden finns inte.

Dagens lästips: Läs artisten Stefan Sundströms hyllning till tågresande på Aftonbladet Debatt. Det är många tänkvärda rader, som jag verkligen hoppas att ansvariga politiker läser, begrundar och sedan handlar efter. Snålheten med investeringar och underhåll i det svenska järnvägsnätet är en skandal. Och den privatisering och den avreglering och uppstyckning som skett har gjort situationen ännu värre. Sluta prata och gör något på riktigt Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd - NU!

Inga kommentarer: