torsdag 20 mars 2014

Dagens klavertramp

Finansministern som fortsatte trampa i klaveret: Vår ytterst kompetenta Moderata Finansminister, Anders Borg, fortsätter att trampa i klaveret. Han verkar satsa på en ny karriär som går ut på att reta upp olika yrkesgrupper. I tisdags berättade jag om hur han totalsågade den svenska jordbruksindustrin - och naturligtvis retade gallfeber på Sveriges lantbrukare. I dag läser jag om hur hr Borg på ett möte med svenska slipsnissar (kallat Affärsvärldens Bank & Finans-seminarium) totalsågade den svenska skolan och dess personal. - "Förmodligen har vi en osedvanligt dålig pedagogik" berättade han bland annat. Och detta efter snart 6 år med Allianskollegan Jan "skoltalibanen" Björklund vid rodret. Hans synpunkter blev inte allt för populära hos den svenska lärarkåren som snarare tycker att Anders Borg ska läsa på sin läxa innan han öppnar munnen. Men troligtvis tycker han det är viktigare att bli populär hos just slipsnissarna så då får man stå ut med ilskna lärare. Dom är ju ändå bara lärare...

Polisen
Om den svenska polisen: Är DU nöjd med den svenska polisen? När såg du senaste en polis - utanför sin polisbil? Förväntar du dig att ett begånget brott ska klaras upp av polisen? Tror du poliserna själva är nöjda med vad dom klarar av? Tyvärr är det nog så att de flesta frågorna besvaras med ett Nej av de flesta. Och det är en kritik som nog både är riktig och överdriven. Jag tror faktiskt att svenska poliser gör så gott dom kan med de resurser och de regler dom har. Jag tror faktiskt att en stor andel av poliserna gör mer än vad man hade kunnat förvänta sig med de förutsättningar dom har. Men jag tror att många känner sig motarbetade av krångliga system, oförstående chefer och ointresserade politiker. För några dagar sedan läste jag om en debatt som hållits mellan företrädare för alla våra riksdagspartier. Och inte ens de ansvariga verkade nöjda. - "Det är katastrofdåligt", - "Det är ineffektivt", - "Jag är verkligen besviken" och - "Man lägger resurserna på fel sätt" är fyra citat från fyra olika Högeralliansföreträdare. Vi har nyligen kunnat läsa om ett nytt datasystem som var så uselt att det fick skrotas innan det ens var slutlevererat. Vi har kunnat läsa om planerade ökningar av "patrullerande poliser" som fått skrinläggas sedan de tänkta poliserna istället fått ta över civilanställdas bevakningsuppgifter sedan dessa fått sparken pga sänkta anslag. Det är nog dags för en rejäl omorganisation och utvärdering av den svenska polisen.

Girighet
Vi lever i olika världar: Såg ni Uppdrag Granskning i går om snålheten och girigheten inom privata förskolor? Jag tänkte inte kommentera så mycket hur de privata entreprenörerna sparar in för att tjäna en rejäl hacka på verksamheten. Jag tänkte inte heller skriva så mycket om hur den f.d. folkpartistiske riksdagsmannen Bijan Fahimi så praktiskt lyckats kombinera sina olika verksamheter för att få ut maximal vinst. Dels kan man låta ett underbolag driva förskolor och sedan låta ett annat underbolag sköta Stockholms stads strategiska information i ämnet. Men jag fick ett gott skratt när jag insåg att vi inte lever i samma värld. Ägaren (som alltså är en f.d. folkpartipolitiker i Svenska Riksdagen) poängterar att han bara tar ut en mycket liten lön från det nu skandalomsusade Förskolebolaget. Han tar bara ut 30.000 i månadslön, och det är ju ingenting jämfört med vad han i övrigt tjänar. Fast för de som jobbar på Förskolan är den där ovidkommande småsumman 30.000 en ganska bra lön - totalt. Vi lever som sagt inte i samma världar.

Dagens goda nyhet: Det måste vara den insats som Arbetsförmedlingens nya GD Mikael Sjöberg lyckats ta sig till. Tydligen har han insett att byråkratin och kontrollsamhället tar för mycket resurser från att verkligen hjälpa de arbetslösa och inte bara kontrollera. Undrar om han har fått godkännande från Arbetsmarknadsministern?

En sorts milstolpe: Den besöksräknare som jag har på Sven Tycker på Blogger passerar i dag 70.000. Hag hoppas att några av dessa gillat vad dom läst och tänkt efter.

Inga kommentarer: