söndag 8 januari 2012

Grattis ANC, 100 år.

Sydafrikas flagga
I dag är det 100 år sedan ANC, African National Congress, bildades. Eller, rättare sagt, det är 100 år sedan South African Native National Congress bildades. Dom bekämpade med i huvudsak fredliga medel, men också genom sabotage och liknande den vita apartheidregimen i Sydafrika. 1994 vann men valet i Sydafrika och Nelson Mandela blev Sydafrikas president. Men ANC som organisation var terroriststämplad av USA ända fram till 2008. Något som vi kanske ska tänka på lite när vi funderar på vem som är terrorist och vem som inte är det.

Olof Palme
I ett debattinlägg försöker den moderata riksdagsledamoten Anti Avsan förklara varför det är positivt för samhället att subventionera upprustning och underhåll av privata villor och bostadsrätter (genom ROT-avdrag), men skadligt för samhället om samma möjligheter till subventionering av upprustning och underhåll av hyreslägenheter fanns. Anti Avsan har dock lite problem med att få det att gå ihop varför en typ av boende ska subventioneras av skattebetalarna, men inte annan typ av boende. Anti Avsan är annars mest känd för sitt medlemskap i den s.k. Baseboll-ligan, en grupp poliser i Stockholm som på 80-talet var ökänd för att ta lagen i egna händer och spöa upp lämpliga personer. Anti Avsan har också pekats ut som den s.k. Dekorimamannen i samband med mordet på Olof Palme. Men, som sagt, i dag en "respekterad" moderat riksdagsledamot.

Jag har roat mig med lite korrekturläsning och sedan arkivering av december månads tyckerier på orginalet till Sven Tycker. Och jag kan till min glädje notera att så kortfattad som jag var 4:e kvartalet 2011 har jag inte varit sedan 1:a kvartalet 2010. Jag tycker jag varit duktig som begränsat mitt orerande lite. Det är lätt att bli långrandig. Det här med arkivering kanske förtjänar lite förklaring. Men Sven Tycker skrivs ursprungligen inte i något flashigt bloggprogram utan skrivs och formatteras helt manuellt i en enkel texteditor. Och det gör att jag månadsvis måste arkivera gamla texter manuellt till ett arkiv som kan nås via Tyckerarkivet. Här finns sedan allt som är skrivet sedan 1997 sparat kvartalsvis för den som vill botanisera i vad som var aktuellt för en massa år sedan och vad jag tyckte om det. Det som finns här är egentligen bara en kopia av orginalet.

Till slut har jag varit på bio, Sherlock Holmes: A game of shadow. Ska vi katalogisera filmen under begreppet actionkomedi? Det är mycket action, ofta i slowmotion. Men det är mycket humor i filmen. Och samtidigt som det ibland har lite science fiction över sig så är det mycket tidstypisk omgivning. Egentligen är det en film som är svår att placera in i ett fack. Samtidigt som man kan reta sig på en del överdrivet action så gillar jag filmen ändå. Det är inte ofta en nästan fullsatt biosalong skrattar trots att filmen ju egentligen inte är en komedi. Men när Sherlock Holmes, som är rädd för hästar, ska ta sig över gränsen till Tyskland tillsammans med sina zigenarkumpaner och följaktligen vägrar rida med förklaringen att dom är farliga framtill, farliga baktill och opålitliga i mitten och får rida en liten pony istället skrattas det rejält. Så mycket med sir Arthur Conan Doyles figur från böckerna har inte filmens Sherlock Holmes att göra. Han är deckare - OK. Men i övrigt? Trots allt ger jag filmen 4 giftpilar och rekommenderar ett biobesök.

Inga kommentarer: