lördag 28 januari 2012

Alla är lyckliga

Socialdemokraterna
Ett par dagar har gått sedan det stod klart att Stefan Löfven utsetts till ny ordförande för Socialdemokraterna. Och det kan nu vara anledning att sammanfatta reaktionerna och dra ett par egna personliga slutsatser av dessa reaktioner. Och jag blir orolig! Mottagandet från allra helst borgerliga kommentatorer och borgerlig media (det finns inte så mycket annat) har varit så överväldigande omfamnande att jag blir ytterst orolig. Hyllningarna av Stefan Löfven har nästan varit större än de sedvanliga underdåniga hyllningsartiklarna om Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Och det säger inte så lite. Att Socialdemokrater är glada är inget att förvånas över. Man har fått en ny ordförande, och detta utan ett blodtörstigt slagsmål. Men, när de borgerliga rösterna blir så här lyckliga finns det anledning att sätta upp ett varningens finger. Stefan Löfven tillhör i många frågor den socialdemokratiska högern med en positiv syn på saker som kärnkraft, Nato, EU, Euro, vapenexport osv. Och det är naturligtvis detta som gör de borgerliga ledarskribenterna så lyriska.

Vänster för framtiden
Men kanske är det trots allt bättre än en kandidat på vänsterflanken. Nu kan socialdemokrater på vänsterflanken flytta till Vänsterpartiet medan Socialdemokraterna kan stjäla missbelåtna mittenväljare från Allianspartier istället. Vad som helst (nåja, nästan vad som helst) är bättre än den Moderata Högeralliansregering som på uppdrag av det svenska Näringslivet sakta men säkert förvandlar det svenska samhället till en paradis för egoister.

ENederländernas flagga
Nästa land att ge efter för rasisterna och förbjuda burka verkar bli Nederländerna. Nederländernas borgerliga minoritetsregering (som är helt beroende av stöd från det öppet rasistiska Geert Wilders högerparti) planerar att införa ett sådant förbud. Om MC-hjälmar med mörkt visir, halsduk uppdragen över ansiktet och solglasögon också omfattas av förbudet eller det bara handlar om muslimsk klädsel framgår inte av nyhetsrapporteringen? Är det någon som kan förklara varför det är speciellt borgerliga minoritetsregeringar som ofta är villiga att köpa majoritet i parlamenten för öppet rasistisk politik?

Kristdemokraterna
Och från den svenska inrikespolitiken meddelas att Göran Hägglund vann över Mats Odell med 198 - 88. Sannolikheten för att Kristdemokraterna överlever mer än fördubblades. Från 10% chans att överleva nästa val under Mats Odell till kanske 25% chans att överleva under Göran Hägglund. Jag tror att det är kört, och jag kommer inte att sakna Kd.

I Davos träffas just nu diverse politiska högdjur och näringslivshögdjur för att utan inblandning från demokratisk byråkrati genomföra kapitalets önskemål. Av rapporterna därifrån framkommer att den amerikanska ekonomiprofessorn Nouriel Roubini förutspår att det är 50% sannolikhet för att Eurovalutan spricker inom 3-5 år. Nouriel Roubini har gjort sig känd tidigare för att ha förutspått ekonomiska kriser, som den nuvarande ekonomiska krisen. Själv undrar jag om inte Nouriel Roubini är lite väl optimistisk om Eurovalutans framtid?

En glad Carl Bildt
Och så läser jag för övrigt att Calle Str... f'låt Bildt twittrat om att han på ovan nämnda Davosmöte sitter på en fin middag för att diskutera världshungern. Och det gör ju de fina gubbarna mycket för att motarbeta. Calles internationella synpunkter på hans twittrande blev inte särskilt positivt!

Annars har jag varit på bio under kvällen. Mission: Impossible 4, Ghost protocol. Tom Cruises egen lekstuga. En rejäl, och osannolik, action som tar oss på en snabb resa från Moskva via Dubai till Mumbai i Indien. Allt i en jakt för att sätta stopp för ett kärnvapenkrig framprovocerat av ärkeskurken, den galna svensken spelad av Michael Nyquist. Tittar man på filmen som en ren Actionfilm tycker jag att det blir för osannolikt, för överdrivet. Men, om man tittar på den som en Parodi, som en Komedi så blir det snabbt mer tittvärt. Den är faktiskt riktigt rolig ibland. Och det är tveksamt om det alla gånger är tänkt att vara humor och inte bara action. Jag ger filmen (som komedi) 3½ USB-minnen. Gå gärna och titta på den. Den hade premiär i går, så den lär gå en tid.

Jag läser förresten att en jägare angripits av en björn. Det blir fan i mej aldrig rubriker av att björnar angripits av jägare!

Och slutligen så läser jag, apropå min stående serie om hur vi fördelar våra resurser i världen, ett litet anslag om just detta. Vi använder i världen mer resurser till att operera in silikon i tuttarna och köpa Viagra än vad som används för att forska om och bekämpa Alzheimer. Som resultat kommer vi alla att om 30 år sitta med enorma tuttar och snoppar, men vi kommer inte ihåg vad vi ska ha dom till!

1 kommentar:

M. E. sa...

Det viktigaste är att ingen majoritet med förnuftet i behåll vill rösta på ett sätt som ger regeringsställning åt ett parti med en ledare som hyllade Sahlins avskedstal, är för europakten och var med och ledde "Ja till EMU"-kampanjen. Perssons och Sahlins linje har slutgiltigt tagit kommandot i (S).