lördag 21 januari 2012

De blodtörstiga fick sitt byte - firar nu med champagne

Håkan Juholt
Så lyckades till slut Socialdemokratins högerfalang i en ohelig allians med borgerlig media att avsätta Håkan Juholt. Att han väljer att avgå är ju eftersom han inser att hetsen mot honom kommer inte att avta, och av omtanke om sin egen hälsa och det Socialdemokratiska partiet väljer han att lämna över till någon annan. Och det ska bli spännande att se om Partiet nu väljer någon från den högerfalang som medvetet motarbetat Håkan Juholt till efterträdare. Men att i dag läsa journalister helt förneka att dom på något sätt bidragit till vad som hänt är direkt pinsamt. Expressens K G Bergström skriver: - "Varken eller Expressen eller övriga media har satt demokratin ur spel. I huvudsak har media ägnat sig åt en helt relevant granskning. Problemet är inte medierna, utan att Juholt inte har klarat sitt uppdrag som partiledare." Men, om det nu var helt Håkan Juholts fel och media bara behandlat honom som dom behandlar andra. Varför blev det ingen skandal av alla andra riksdagsledamöter och regeringsledamöter som fick för mycket bostadsbidrag? Varför fingranskas inte andra politikers uttalanden in i minsta detalj? Varför får andra dra till med förenklingar, faktafel osv? Eller Aftonbladets Lena Mellin: - "Han avgår för att han inte har förtroende från sitt parti, det är den främsta orsaken. Flera partidistrikt har saknat förtroende för honom. Marken gungade under Juholts fötter, helt enkelt." Men inte ett ljud om den hetskampanj som media (där Lena Mellin har tillhört de blodtörstigaste) fört. Att de flesta partidistrikt haft förtroende räknas inte. Att en socialdemokratisk tidning som Aftonbladet sålt sig till partiets högerfalang (och Stockholmsfalang) på detta viset är skrämmande. Att journalister bedriver en sådan blodtörstig hetsjakt på en människa är en fara för demokratin. För min del blir det slut på dagliga inköp av Aftonbladet. Att Håkan Juholt gör detta valet är förståeligt. Det finns gränser. Men det är inte han som ska skämmas, det är andra som ska skämmas.

Vad som är intressant att se är att tidningarna och journalisterna verkligen inte vill kännas vid den makt dom har. Men när dom i en gemensam hetskampanj får blodvittring släpper dom inte bytet. Då blir mediadrevet inte rimligt längre. Då tappar media proportionerna. Och det skrämmande är att man då inte behandlar alla lika längre. När det gäller Juholt-jakten så handlar det om att andra politiker som gör exakt samma misstag slipper undan när mediadrevet koncentrerar sig på ett byte. Och egentligen var situationen exakt densamma när drevet gick mot Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius efter Fredrik Reinfeldts första regering. Det var inte bara dessa två som hade en ryggsäck. Men det var dessa två som media koncentrerade sig på. Dom andra, som Tobias Billström, slapp undan. Varför? Var det för att blodtörsten inte räckte längre? Det finns skäl till varför journalister är ett av de yrken som vi har sämst förtroende för. Och det förtroendet har fått sig en ytterligare släng.

Söderåsen i vinterskrud
Jag kan berätta att vintern nu även nått Åstorp. Det har fallit snö, se bilden jag tog med mobilen när jag var ute och gick en runda på Söderåsen med yngsta sonen på eftermiddagen. Det lade sig faktiskt. Och eftersom dom nu utlovar kyla under ett antal dagar framåt så lär vi väl få leva med snö ett tag. Det är nästan så att man får intrycket av att det är en svartvit bild. Men så är det alltså inte.

Fast vi ska kanske glädjas åt att det blir vinter ett tag. Det behöver vara kallt under en period för att naturen ska leva som det är tänkt. Förhoppningsvis har det inte varit för varm för länge så att den tar skada.

För övrigt hade jag tänkt ta en lite längre kommentar om RUT-bidragen till de privilegierade i Sverige. Men det får anstå till i morgon.

Men några rader om de skrämmande artiklar om det 10-åriga barnet i Indonesien som blev uppätet av en krokodil. Se t.ex. Aftonbladet och Expressen. Men det har stått i de flesta tidningar. Nu väntar vi bara på artiklar om hur många barn som dör varje dag i trafiken i världen. Hur många barn som dör dagligen i världen i sjukdomar som hade kunnat botas om vi fördelat våra resurser på ett anständigare sätt. Hur många barn som dör pga krig och oroligheter runt om i världen? Men, inga rader om detta, då är en 10-årig flicka som åts upp av en krokodil mer spännande journalistik. Journalister...

Inga kommentarer: