måndag 2 januari 2012

Besparingar på järnvägen

Efter stormen Gudrun inledde Banverket / Trafikverket 2007 ett projekt där man skulle trädsäkra järnvägarna. Det innebär att man ser till så att det inte växer för mycket stora träd precis bredvid spåret som kan rasa ner i en storm. Och när nu Dagmar passerade hade det effekt. Där projektet var genomfört var trafiken igång mycket snabbare än på andra sträckor. Men, nu är pengarna slut och projektet avbryts i princip i förtid. Ännu ett bevis för att snålheten i anslagen till Trafikverket bedrar visheten.

Palestinas flagga
Och så lite goda nyheter, även om dom är små. Representanter för Palestina och Israel ska träffas för första gången sedan september 2010 i Jordanien. Nu ska vi inte förvänta oss allt för mycket av dessa förhandlingar. Men det är i varje fall ett steg i rätt riktning. I Israel får extremister en allt större makt. Extrema judiska grupper driver en politik som helt omöjliggör en fredlig utveckling i området. Extremister finns på båda sidorna, men i dag tror jag att de judiska extremisterna är ett större hot mot en eventuell fredsöverenskommelse än vad extrema våldsamma palestinska grupper är.

Irans flagga
Och för att hålla oss i ungefär samma område. Amerikanska beslut om utvidgade sanktioner mot Iran som svar på misstankarna om en iransk utveckling av en atombomb har fått till resultat att Iran genomfört stora militära övningar för att markera ett hot om att stoppa trafiken genom Hormozsundet. Här passerar en mycket stor del av världens olja. Och ett stopp av trafiken skulle få oljepriserna att skjuta i höjden ordentligt. Den stora amerikanska flottbasen i Bahrain är därför av vital betydelse för USA. Och det är med detta i minne vi ska se det amerikanska ointresset för demokratiprotesterna i Bahrain. Där istället den sittande regimen fått beröm för sina kraftfulla ingripande mot just demokratirörelsen i landet. Själv har jag svårt för att förstå den våldsamma upprördheten över misstankarna att Iran skaffar en atombomb medan det är i princip tyst om att Israel i området redan har atombomber. Varför inte sanktioner mot Israel? Naturligtvis tycker jag inte att Iran ska ha några atombomber. Men det ska inte Israel, eller Indien eller Pakistan eller USA eller Kina eller... ha.

USA:s flagga
Och vi fortsätter till USA. Jag läste i Dagens Nyheter ett antal artiklar om det kommande amerikanska primärvalet i Iowa. Och kunde samtidigt på TV se ett inslag om detta. Och det gör mig mörkrädd när jag ser och hör om dessa kristna fanatiker som har ett mycket stort inflytande över amerikanska politik. Religiösa fanatiker, dom må vara kristna, judar eller muslimer, är de största hoten mot världsfreden.

För övrigt ser jag att det såldes rekordmånga vapen i USA under den sista veckan före jul. Tydligen var en pickadolla en lämplig julklapp! Amerikaner är inte kloka?

Jag älskar statistik, och jag är mycket intresserad av media. Statistik över TV-tittandet är alltså information som jag slänger mig över. I ett nyhetsbrev från Dagens Media ser jag statistik över TV-tittandet på Nyårsafton. Och det är SVT som dominerar totalt. Av de 10 programmen på 10-i-topp så är det 8 SVT-program med Jan Malmsjö och Tolvslaget på Skansen i topp med 1.398.000 tittare. På andra plats kom klassikern Grevinnan och betjänten med 1.281.000 tittare. TV4 lyckades få in två program på listan med Nyheterna i topp med 723.000 tittare på 7:e plats. Men dom fick stryk av Rapport... Kanal 5:s topprogram var Americas funniest home videos med 230.000. TV3:s topprogram blev Kenodragningen med felräkningssiffrorna 99.000 tittare. Public Service rules!

Inga kommentarer: