söndag 22 januari 2012

Det nya moderata bidragssamhället

Skåne
Som jag lovade redan i går tänkte jag tycka lite mer om Högeralliansens överföring av pengar från den vanliga skattebetalaren till de mer privilegierade i samhället genom RUT-avdraget. Tidningen Efter Arbetet har granskat hur det ser ut i de skånska kommunerna. Och vi kan se fördelat per kommun hur avdragen skiljer sig. Och det är helt uppenbart hur RUT-reformen inte är något annat än att via skattesubventioner ge de välbeställda i samhället bidrag för att få sina bostäder städade och sina fönster tvättade. I de rikare och mer välbeställda kommunerna i Skåne, som Lomma, Höganäs. Vellinge, Båstad och Kävlinge är det en ganska stor andel av befolkningen (mellan 13,3% och 8,2%) som utnyttjar bidragen. Och avdragen per person är också mycket högre, Hos dessa fem kommuner varierar bidragen mellan 5204 kronor och 4113 kronor per bidragstagare. I Skånes fattigare kommuner, som Osby, Perstorp, Tomelilla, Hässleholm och Åstorp (där jag själv bor) är det en mycket mindre andel som får bidrag (mellan 2,3% och 3,7%) och beloppen per person är också mycket lägre (mellan 2489 kronor och 3769 kronor).

Åstorps kommunvapen
Båstads kommun vapen
RUT-avdraget är helt enkelt inget annat än en skattesubvention av välavlönades städning och fönsterputs betalda av resten av svenskarna. En överföring av pengar från fattiga till rika. Låt oss fortsätta jämförelsen. Jag bor i Åstorp i Nordvästra Skåne. Åstorp är ett arbetarsamhälle, lägre inkomst än snittet, lägre utbildning än snittet. I Nordvästra Skåne ligger också Båstad. En kommun med inkomster som ligger skyhögt över dom i Åstorp. Medan Båstad tillhör kommunerna i landet med högst medelinkomst ligger Åstorp en bra bit ner på bottenlistan. Men kommunerna är ungefär lika stora. 1 november 2011 bodde det i Åstorp 14.840 innevånare och i Båstad 14.271 innevånare. I Båstad gjordes det 2011 avdrag med 5.098.749 kronor. I det lite större Åstorp var siffran 1.060.519 kronor. I Båstad var det 1.095 personer som gjorde avdrag (9,2% av befolkningen) och i Åstorp var det 426 personer som gjorde avdrag (3,7%) av befolkningen. Det genomsnittliga avdraget i Båstad var 4.656 kronor per person medan det i Åstorp låg på 2,489 kronor. I snitt är detta 71,50 i avdrag per innevånare i Åstorp. I Båstad ligger avdraget på i snitt 357,30 per innevånare. I korthet är RUT-avdraget ett sätt att via bidrag skänka skattepengar till mer förmögna moderatväljare. De väljargrupper som fått mest i skattesänkningar av Högeralliansen är också de som får de nyinförda bidragen i det Nya Moderata Bidragssamhället. Bidrag till svenskar längre ner på samhällsstegen har däremot skurits ner.

Ambulans till sjukhus
Och som ett litet tjuvnyp mot media. Jag ser rubriken "Ambulans i krock - togs till sjukhus". Antingen har vår kärlek till våra bilar kommit till en höjdpunkt med speciella sjukhus för bilar. Eller också är våra journalister totalt knäppa i bollen. När nu media fingranskat Håkan Juholts yttranden i detalj för att leta fel, så kanske det är dags att leta sina egna fel. Ambulans till sjukhus...? Jag vill inte vara elak och avslöja vilken tidning det var, men jag kan ge så mycket ledtråd som att det är vår största dagstidning!

Såhär när tumultet i svensk politik är stort och ingen missar att påminna om hur dåligt stödet för Socialdemokraterna är så kanske det ska påpekas att opinionsläget mellan Högeralliansen och den Rödgröna oppositionen inte är så självklart. SIFO:s undersökning som gjorts under de senaste veckorna och som presenterats i dag visar att Högeralliansen har 47,2% (-2,4%) och de Rödgröna partierna 45,2% (+1,3)%. Det räcker alltså att ytterligare mer än 1% byter block så är läget helt annorlunda. Socialdemokraterna är historiskt svaga, men S + V är t.ex. större än Moderaterna (24,6% + 8,8% mot 32,9%). Moderaterna är undersökningens stora förlorare (-1,5%) medan Vänsterpartiet har en klar Jonas Sjöstedt-effekt med +2,5%. Det tre röstboskapen till Moderaterna i Högerregeringen, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna befinner sig samtliga på historiskt låga siffror uppätna som dom är av kannibalen Moderaterna. De tre (5,6% + 4,5% + 4,1%) är tillsammans inte så mycket större än vad Miljöpartiet (11,8%) är ensamma. Några tiondelar ner för Kd och dom åker ut och en fortsatt Högeralliansregering är ett minne blott. Till och med Centern ligger farligt när 4%-spärren helt i avsaknad av någon Annie Lööf-effekt. De som tror att valet 2014 är avgjort har nog missat en hel del av vad som händer.

Vinterjogging: Blir det ingen i dag. Snön som fallit har till del töat och sedan började det frysa på. Det är alltså halt. Och halka innebär för min del stopp i löpandet. Så är det bara.

Inga kommentarer: