måndag 9 januari 2012

Framtiden är ljus - eller mörk?

Vad ska man rösta på?
Jag kommenterar inte så ofta alla väljarundersökningar som presenteras. Dom är så många att man inte hinner med. Men i dag kan jag inte låta bli. Expressen presenterar i dag sin månatliga väljarundersökning. Och den presenteras med slutsatsen "Striden har aldrig varit hårdare inom den tidigare rödgröna alliansen". Och då kan jag inte låta bli att titta på siffrorna för att se hur dom ser ut. Vad är då remarkabelt med undersökningen? Ja, kanske att alla fyra partierna i Högeralliansen tappar i stöd. Mest tappar Moderaterna, men mest intressant är att Kristdemokraterna nu trillar ner under 3% i stöd. Totalt tappar de fyra högerpartierna 3,5% och Kristdemokraterna är nu nere på 2,9%. Den "Rödgröna alliansen" som Expressen kallar det samarbete som väl inte finns längre ökar istället med 2,6%. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar rejält och är nu även i denna undersökning Sveriges 3:e och 4:e största parti. Det är alltså spännande att Expressen då väljer att koncentrera sig på att de Rödgröna partierna slåss om väljarna. Socialdemokraterna befinner sig i kris, det är helt korrekt. Men det finns 3 partier till höger som bara fungerar som röstboskap till Moderaterna. Och DOM befinner sig verkligen i kris. I dag är Miljöpartiet ensamma större än Folkpartiet + Centerpartiet + Kristdemokraterna! Och Vänsterpartiet är större än alla tre. Hur många av dom kommer att överleva de kommande valen? Kristdemokraterna har gjort sitt redan i nästa val tror jag, och Centern står på tur om inget görs. Annie Lööf har verkligen inte inneburit något nytändning. När hörde ni talas om henne senast. Hon verkade mer aktiv när hon skulle väljas än nu när hon är vald.

Antalet flygpassagerare på Sturups flygplats har ökat med 22% på ett år. Ännu ett nederlag för miljön. Tragiskt med en regering som stoppat miljötänket i byrålådan.

Jag tittade på Sverker Olofsson på TV i kväll också. Denna gången om vårt sockermissbruk och fetmaepidemin. Men mest minnesvärt var Folkpartiets Birgitta Ohlssons direkt patetiska intryck. Hennes svar på allt verkade vara: - "De fria marknadskrafterna måste få verka och det är viktigt med skolgymnastiken". Det svaret kom när det diskuterade varför alla affärer tvunget måste ha godiset som sista etapp i affären så att man måste stå där och köa mitt i godisberget. Samma svar kom när det diskuterades att allt fler länder inför en fettskatt. När det diskuterades att alla förpackningar i dag är så mycket större. När reklamen diskuterades. Birgitta Ohlssons standardsvar var: - "De fria marknadskrafterna måste få verka och det är viktigt med skolgymnastiken". Nu har mitt förtroende för EU-ministern aldrig varit högt, men nu sjönk hon ytterligare. Jag trodde inte att det var möjligt.

Det står nu mer eller mindre klart att Skånemejerier snart får en fransk ägare, jätten Lactalis. Ett företag som inte har det allra bästa ryktet. Ett beslut som känns mycket taskigt för alla som stöttade Skånemejerier när danskägda Arla vill tränga sig in på den skånska marknaden. Men Skåningarna ställde upp för "sitt" Skånemejerier. Men det finns det ju ingen anledning till längre. Varför ska vi stötta ett franskt företag? Det blir väl till att tvingas köpa danskägda Arlas produkter istället. Bye bye Skånemejerier!

Inga kommentarer: