söndag 18 juli 2010

Ta hem trupperna från Afghanistan

Afghanistans flagga
Fredliga metoder hjälper
Bland annat Svenska Dagbladet berättar att enligt en undersökning som tankesmedjan International Council on Security and Development, ICOS, utfört så är stödet bland afghanerna för de utländska trupper (under NATO-befäl) som finns i landet inte så stort. 75% tror inte att de utländska styrkorna respekterar deras religion eller kultur. 74% tycker att det är fel att samarbeta med de utländska styrkorna. 68% anser inte att NATO-styrkorna beskyddar dom. 65% tycker att talibanerna borde släppas in i regeringen. 70% anser att NATO:s militära aktiviteter är dåligt för det afghanska folket. Men Sverige ska alltså fortsätta att hålla militära trupper i Afghanistan - under NATO-befäl. Trupper som alltså en övervägande majoritet av folket helst vill bli av med. Svenska trupper som precis fått nya direktiv: Skjut först och fråga se'n! Sven Tycker att det är ganska självklart att de svenska soldaterna tas hem. Uppdraget har misslyckats och är hopplöst. Lösningen är en annan är militära uniformer, helikoptrar, stridsvagnar och ammunition.

Vädret i dag har varit riktigt trevligt. Dvs inte alls någon gassande sol utan växlande molnighet och en temperatur på lite över 20 grader. Idealiskt sommarväder. När man läser tidningarnas väderrapportering så verkar journalister och rubriksättare tro att alla vill ha så varmt gassande sol som möjligt. Det är nämligen då som det kallas "kalasväder" och liknande. Men sådana dagar är olidliga och hemska. Men en webbomröstning som Aftonbladet hade i dag visade att 66% (när jag kollade) tyckte att just växlande molnighet och 20-25 grader är idealvädret. Mindre än hälften vill ha den olidliga hetta som rubriksättarna kallar "härligt sommarväder".

Rävastenen
Det ganska sköna vädret gjorde att Kimmy och jag tog en lite längre eftermiddagspromenad än vad vi brukar. Och vi var bland annat uppe vid Rävastenen på Söderåsen. Den här stora stenen, som troligtvis stått mer upprätt tidigare, är troligen någon form av offersten från stenåldern. Troligtvis har det legat en stenåldersby just här med den stora stenen i centrum. Namnet har den fått eftersom det tydligen funnits ett rävgryt under den.

Ut ur EU
För övrigt läser jag att för första gången är mer än varannan svensk för det svenska medlemskapet i EU. Mycket mer positiva är Maktens män och kvinnor. Enligt Som-mätningen vill 20% av svenskarna lämna EU, men det är bara Vänsterpartiet av riksdagspartierna som har den åsikten i dag. Det återstår tydligen mycket jobb. Att så många trots allt är positiva istället för att vilja gå ur beror med största sannolikhet på att man har tvingats acceptera. Man har svårt att se vilket alternativ som finns.

Slutligen har Aftonbladet ett reportage från den bortskämda Stureplansmaffians veckobesök i Båstad innan dom drar vidare till Visby. Det är gruppen bortskämda boys and girls med mer i plånboken än mellan öronen. Bara nämnt så där apropå att det finns gott om resurser i samhället, men vi har fördelat dom lite knasigt.

Sven Tycker - Sveriges äldsta dagliga blogg.      Sven Tycker - Färdiga åsikter, helt gratis.      Sven Tycker - varje dag sedan 1997.      Sven Tycker - Den kompletta samlingen på www.swl.nu/tycker

Inga kommentarer: