tisdag 20 juli 2010

EU-Maffian slår till - igen

Ut ur EU
Senaste nytt från knäppgökarna i Bryssel är nya EU-regler som gör att ekobönder inte får lov att sprida naturgödsel på sina åkrar på hösten. Att det innebär ett försämrat kretslopp och att många bönder istället kommer att tvingas sprida konstgödsel är inget som Jordbruksverket bryr sig om. Där gör man som EU säger utan att tänka eller protestera. Själv ruskar jag bara på huvudet och undrar vad som skulle hända i tomrummet om EU-byråkraterna skulle ruska på sina huvuden. Sven Tycker vi låter den svenska riksdagen besluta om vilka lagar som ska gälla i Sverige - inte klåfingriga byråkrater i Bryssel.

En brittisk hedgefond har köpt upp större delen av världens kakaoskörd. Allt för att trissa upp priset rejält så att man kan sälja till ett högre pris och göra sig en rejäl hacka. Ett skolexempel på att den fria marknadsekonomin och kapitalismen ökar välståndet - hos ett par personer. Var beredd på att chokladkakan blir dyrare. Men tro inte att det är underbetalda jobbare på kakaoplantagen som får del av prishöjningen. Den hamnar i fickan på Anthony Ward.

Kryssningsbesök i Helsingborg
Jag har tillbringat eftermiddagen på utlandssemester. Angeli och jag åt en tidig lunch och tog sedan tåget till Helsingborg för att ta färjan över till utlandet i form av Helsingør. Dock var det INTE den här lilla skutan vi åkte med. Det här kryssningsfartyget låg på redden utanför Tropical Beach under dagen och några av passagerarna var väl iland och tog en titt på sevärdheterna som staden hade att erbjuda. Nä det blev istället Tycho Brahe och Hamlet som fick ta oss till Danmark och tillbaka. Det blev inget långt besök. Vi gick ett varv på stan innan vi tog vars en glasstrut och sedan åkte vi hem igen. Men det var skönt i sjöbrisen uppe på soldäck - bara man höll i kepsen.

Och här kan man göra en naturlig övergång till nästa ämne. Nämligen om klassklyftorna i allmänhet och i det segregerade Helsingborg i synnerhet. För en vecka sedan skrev jag om hur det plötsligt blivit ett problem när Systemet på proletära Söder i Helsingborg flyttade ut till ett köpcentrum och lämnade det Systembolag som ligger i mycket finare norra delen av staden ensamt i centrala staden. Effekten blev att en hel del av de utslagna / hemlösa som samlats på Södergatan nu samlats i de finare kvarteren i Norr istället. Och DÅ tog det fyr hos Cityföreningen som plötsligt tyckte att dom blivit ett sanitärt problem och vill ha vakter som slänger ut orosmolnen - antagligen ner på Söder. Och det mest skrämmande var att de styrande i stan med moderutterna i spetsen höll med! Helsingborgs Dagblad ha i dag frågat de politiska partierna hur dom ser på saken. Oppositionens Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej till tankarna på speciella vakter. De styrande Moderaterna, Folkpartiet och Centern säger tillsammans med Sverigedemokraterna Ja medan Kristdemokraterna och SPI i den styrande majoriteten säger nej. Några sådana tankar när dom höll sig på Söder fanns inte. Vad detta hade med förra ämnet att göra? Jo, för några dagar sedan visade HD att de guidade turer i staden som genomförs av Turistbyrån helt suddat ut Söder från stan. Sven Tycker att det tydligt visar hur klyftorna lever sitt eget liv och cementeras av Högern.

Ibland ser man filmer som man inte begriper ett dugg av. Jag prenumererar sedan länge på hyrfilmer från Lovefilm. Jag har en lista på filmer, Kevin har en lista och Angeli har en lista. Och sedan turas vi om att få filmer. Kevin tittar mycket på historiska filmer, både spelfilmer (ofta från 2:a världskriget) men också många historiska dokumentärer. Angeli har mest olika TV-serier som hon vill följa. Och själv går jag i princip igenom en skådespelare åt gången. Bland de senaste har varit t.ex. Ben Stiller och Jamie Lee Curtis. Just nu är det filmer med den franska skådespelaren Gérard Depardieu som jag tittar på. Jag var faktiskt inte medveten om hur många historiska filmer han gjort i Frankrike. Många har varit riktigt bra. Men ibland drabbas man av filmer som man inte begriper ett dugg av. I dag har jag genomlidit filmen Oh, Woe Is Me (orginaltitel Hélas pour moi) av Jean-Luc Godard. Jag begrep inte ett skvatt! I morgon ska jag titta på City of Ghosts som han gjorde 2003 med bland annat Stellan Skarsgård. Jag hoppas den är bättre. Sedan är det snart dags att fundera på vilken skådespelare som blir nästa. Men listan klarar sig några veckor till.

Inga kommentarer: