torsdag 15 juli 2010

Ingen som känner sig tvingad, säger Socialutförsäkringsministern

Vår moderata Socialutförsäkringsminister
Jag såg en liten debatt på TV:n mellan Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) och Socialdemokraternas Veronica Palm. Det handlade alltså om en utvärdering som gjort av vad som hänt med de 12.600 sjukskrivna som slängdes ut över ättestupan i sjukförsäkringen vid årsskiftet och istället för att få vara sjukskrivna tvingades över till Arbetsförmedlingen (för många med lägre ersättning). Det visar sig att av dessa nästan 13.000 personer så har faktiskt 370 fått ett jobb på den öppna marknaden. Dock ofta bara på deltid. Och det är färre än som hamnat på socialen och tvingas leva på Försörjningsstöd. Totalt har 1.800 fått någon form av arbete. Ofta på deltid och i allmänhet lönebidrag eller liknande. Hur många av dessa nästan 13.000 som enligt det gamla systemet "glömts bort" men ändå hade återgått i arbete framgår inte. Ca 40% är kvar hos AF i någon form av åtgärd (ofta i form av ett besök på AF någon gång då och då). Och lika många, alltså 40% är tillbaka på Försäkringskassan efter att ha avverkat de 3 månader på AF som lagen säger. Vi kan alltså räkna med att när en längre tid har gått så kommer alltså ungefär hälften att vara tillbaka på Försäkringskassan. Även om Socialutförsäkringsministern satt i TV och log och var glad så vill jag hävda att det är ett misslyckande om det visar sig att bara en bråkdel kommit ut i någon form av arbete och nästan alla andra fortsätter att gå och vänta på bättre tider. Sven Tycker att det mest humoristiska uttalandet kom från fru Husmark Pehrsson när hon sade: - "Ingen som känner sig tvingad". Ibland kan debatter vara riktigt roliga. Jag undrar hur alla som "tvingats" till AF känner sig efter det uttalandet?

Sven Tycker att dock att dagens skratt drabbar Moderatstyrda Höganäs. Turiststaden Höganäs ska nämligen på prov under sommaren ställa ut "gratiscyklar" som turister och andra kan låna gratis för att cykla runt i Kullabygden. Det hela sker i samarbete med Bike Production Mosser AB och ska finansieras delvis med hjälp av sålda reklamplatser på cyklarna. Nu läser jag i Helsingborgs Dagblad att när halva sommaren har gått så har ännu inga cyklar ställts ut. Skälet är att man bestämt att den som lånar en cykel ska deponera ett Euronäsmynt. En del av jippot med att kalla Höganäs för Euro-City. Det har alltså införts ett speciellt mynt (som kostar 50 kronor) och det är detta som ska användas som deponiavgift. Problemet är att de låsanordningar som finns inte är gjorde för det moderata kommunalrådet Peter Kovacs påhitt så dom måste specialbeställas. Och dom låsen dröjer, dvs inga cyklar kan placeras ut. Undrar hur man ska kunna utvärdera försöket om det inte finns några cyklar att låna? Hade det inte varit bättre med vanliga svenska mynt Peter? Lustigkurrar har förresten döpt om "Euronäs" till "You're an ass"!

Sommarjogging 2010: Det fortsatt varma vädret (och andra ålägganden som var mindre roliga), gjorde att jag även i dag tvingades ta min löparrunda framåt kvällen. Lyckligtvis är det lite svalare i dag trots allt. När jag gav mig iväg vid 7-tiden var det "bara" 23 grader varmt. Men även det gör det till en svettig upplevelse att löpa runt som en galning i skogen. Och det var tungt att springa. Redan från början kände jag att det inte skulle komma att gå fort. När jag kom upp till Tingvalla bestämde jag mig för att trots allt ta samma runda som i måndags. Det innebär att det blir sammanlagt 15 km denna veckan. Tempot steg lite sista halvan av rundan. Men jag fick trots detta ta det lugnt. Tiden på de 7,5 km blev 41.10. Lite bättre än i måndags, men en bra bit från de bästa tiderna. Främst skyller vi på värmen. Lite kan vi skylla på att jag tagit en ganska lång promenad på eftermiddagen med Kimmy, Jag har jobbat en del i trädgården. Dessutom fick jag under en del av löpningen en känning av ryggont. För att inte tala om den där irriterande lilla stenen i ena skon de sista kilometrarna...

Inga kommentarer: